THEMA

NEDERLANDSE MEDAILLEWINNAARS RIO KRIJGEN MINDER BONUS

Stipendium

Sporters die in hun tak van sport bij de beste acht ter wereld horen, maar moeite hebben om voldoende sponsorgeld te krijgen, ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de uitkering stipendium. Van alle topsporters heeft 54% een stipendium, dat per maand €749 bedraagt voor 18-jarigen en oploopt naar €2305 bruto voor 27-plussers. Een medaillebonus verdienen, is een extra jaarinkomen.

Bezuinigen

De afgelopen jaren waren de voorzieningen voor individuele sporters gelijkgebleven of zelfs verhoogd, volgens directeur Adam Bakker van NLSporter, de belangenorganisatie van topsporters. Maar, door teruglopende Lottogelden moet er gesneden worden in de uitgaven. Daarbij is er voor gekozen om de medaillebonussen te verlagen. Een individuele sporter die goud pakt in Rio, krijgt voor die plak €25.500, tegen €30.000 voor goud in Londen en op de winterspelen van Sotsji in 2014. Ter vergelijking: een Amerikaanse goudenmedaillewinnaar krijgt $25.000 (€22.000).

Bonussen teamsporters

Teamsporters krijgen een bonus naar rato van het aantal mensen in het veld, een gouden plak levert minimaal €9350 per persoon op (tegen €11.000 bij vorige Spelen). Wie meer medailles wint, krijgt voor de tweede plak twee derde van de vastgestelde bonus, en voor elke medaille daarna één derde van de bonus.

Jaarinkomen

Over deze bonussen moet inkomstenbelasting betaald worden en met een medaillebonus zit je al snel in een hogere schijf. Uit onderzoek van 2014 van NOC*NSF en NLSporter blijkt dat 61% van de sporters moeten leven van €20.000 of minder per jaar. Slechts 8% komt boven de €55.000 uit. Bakker:'Veel talenten en hun ouders investeren jaren in een sportcarrière, maar de kans dat je met schulden eindigt is hoger dan de kans dat je eraan verdient.'

WW-uitkering

Sporters die uit de wereldwijde top acht wegvallen en daarmee hun stipendium kwijtraken, heeft sinds vorig jaar recht op een WW-uitkering. De eerste zes maanden mogen ze op kosten van het UWV proberen hun A-status terug te krijgen, daarna moeten ze voor de arbeidsmarkt beschikbaar zijn.