THEMA

NOG GEEN AKKOORD OVER BEGROTING

Geen groen licht

Terwijl de deadline voor een akkoord nadert, zei Rutte vorige week dat het ‘nog maar zeer de vraag is of het lukt om eruit te komen’. Lodewijk Asscher hield maandag ook nog een slag om de arm. ‘We zijn er nog niet helemaal uit’, aldus de PvdA-leider. Op de vraag of het gaat lukken om eruit te komen zei hij: ‘Ik hoop het’.

Meer tafels

‘Het is ingewikkelder dit keer doordat je nog een andere tafel hebt dan alleen de onze’, aldus Asscher. Hij verwijst daarmee naar de formatieonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het demissionaire kabinet heeft daardoor beperkte speelruimte. Het moet eigenlijk met een 'beleidsarme' begroting komen, om het volgende kabinet niet voor de voeten te lopen. Het probleem ligt bij de formatietafel, niet bij de coalitie, zegt een ingewijde rond het kabinet.

Salaris basisschoolleraren

Vorige week lekte uit dat de partijen het eens zouden zijn geworden over een bedrag van €270 miljoen daarvoor, hoewel de partijen toen ook benadrukten dat er nog geen akkoord was. De partijen waarmee de VVD onderhandelt over een nieuw kabinet willen zich niet binden aan een verhoging van de leerkrachtensalarissen, zoals de PvdA wil. Ingewijden zien geen oplossing meer en zien een kabinetscrisis opdoemen. Zonder een scherp beeld van de komende inkomsten en uitgaven zou dat roekeloos zijn, klinkt het rond de formatietafel.

Militairen

De VVD, die er aanvankelijk weinig voor voelde om de PvdA haar zin te geven, zou daar wel iets voor terug willen. De liberalen willen ook militairen met een pensioengat tegemoetkomen. Maar dat voorstel is op de onderhandelingstafel van de kabinetsformatie gesneuveld, melden bronnen rond het overleg, ook al voelen alle vier de beoogde coalitiepartners wel voor beide maatregelen.

Harde belofte

De VVD moest de PvdA daarom maandag toch nee verkopen. Ingewijden wijzen erop dat de begroting woensdagmiddag af moet zijn en zien geen uitweg meer. De PvdA lijkt vooralsnog geen genoegen te willen nemen met minder dan een harde belofte. PvdA-leider en vicepremier Lodewijk Asscher dreigde eerder al het kabinet op te blazen als hij nul op het rekest krijgt. De sociaaldemocraten zouden nog wel hoop hebben op een oplossing. Maar daar overheerst de verbazing dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ‘na maanden onderhandelen nog helemaal niet weten wat ze met de begroting willen’. Andere betrokkenen wijzen erop dat bijvoorbeeld medisch-ethische vraagstukken, klimaat en migratie ditmaal veel meer tijd vragen dan voorheen omdat die kwesties de formerende partijen sterk verdelen.

Begroting

‘Het Centraal Planbureau moet de plannen doorrekenen en de voorbereiding hiervan is nog niet afgerond’, zegt informateur Zalm. ‘Het doorrekenen kost ongeveer een week. Hierna kunnen ook nog aanpassingen nodig zijn.’ Zalm noemt het daarom ‘niet aannemelijk’ dat er met Prinsjesdag of de Algemene Beschouwingen al een nieuw kabinet zit.