THEMA

NVM: HERSTEL HUIZENMARKT ZET DOOR

Onverwacht veel transacties tijdens zomer

Het herstel van de huizenmarkt heeft in de traditioneel luwe zomermaanden doorgezet. De NVM registreerde ruim 36.000 transacties, een onverwacht hoog aantal.  Dit is 27% meer dan in 2014. Sinds 2007 is er niet meer een dergelijk hoog aantal transacties zijn gemeten. 'Dat is opmerkelijk, omdat in de zomermaanden altijd minder verhuisbewegingen plaatsvinden dan in het lenteseizoen, en ook doordat we iets minder transacties verwachtten in verband met de strengere maatregelen per 1 juli jl., zoals de Nibud-normen en de NHG”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

Consumentenvertrouwen en lage hypotheekrente

Volgens Hukker zijn het consumentenvertrouwen en de stabiele binnenlandse rust gunstig voor de opbloei van de Nederlandse woningmarkt. 'Bovendien is de hypotheekrente nog steeds historisch laag en zorgen nieuwe hypotheekaanbieders voor de nodige reuring op de markt. Woningen worden tegen steeds realistischer prijzen in de markt gezet. Hiermee worden onverkoopbaarheid en te hoog gespannen verwachtingen voorkomen.'

Verkoopprijs verkochte woningen

De gemiddelde verkoopprijs daalde in het derde kwartaal licht, vergeleken met een kwartaal eerder. Met een gemiddelde verkoopprijs van € 224.000 was dit 0,3% lager. De gemiddelde prijs van verkochte woningen op jaarbasis blijkt steeds rond de 4% hoger te liggen dan het jaar ervoor.  In het derde kwartaal 2015 zijn de prijzen 4,2% hoger dan een jaar eerder, een duidelijk opwaartse trend in de prijzen.

Inhaalrace vrijstaande woningen

Het herstel van de huizenmarkt blijkt ook uit de inhaalrace van vrijstaande woningen. Voorheen bleef de verkoop van woningen in het duurdere segment nog achter bij die van appartementen. 
Een vrijstaande woning is in het derde kwartaal verkocht voor gemiddeld € 352.000 euro, een stijging van 8% sinds het het dieptepunt op de woningmarkt in 2013. Vergeleken met 2014 is er sprake van 5,2% stijging van de gemiddelde verkoopprijs van vrijstaande woningen. Dit komt volgens de NVM vooral door de verkoop van gemiddeld grotere, vrijstaande woningen. De andere woningtypen kenden een prijsstijging variërend van 3,3% voor hoekwoningen tot en met 4,4% voor appartementen.