THEMA

OMSTREDEN NEDERLANDSE BELASTINGDEALS LIGGEN BLOOT

Nederlands beleid

‘Wij vinden het geen enkel probleem om bedrijven te helpen belasting te ontwijken zolang dat niet verboden is. Het is legaal, en we verdienen er geld aan, dus waarom zouden we ermee stoppen?’ De notitie vat samen wat het beleid van Nederland is in de internationale discussie over belastingontwijking, zegt Jan Vleggeert, universitair hoofddocent belastingrecht aan de Universiteit Leiden tegen de krant.

Legaal

Volgens de woordvoerder van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zijn de afspraken legaal. ‘Op één na zijn alle negen veelvoorkomende afspraken die ambtenaren in 2015 beschrijven nog steeds te maken voor bedrijven.’ Een aantal van die structuren zijn wel bekend volgens Vleggert, zeker bij belastingadvieskantoren.

Omstreden

Desondanks zijn ook een aantal structuren tot nu toe onopgemerkt gebleven. En sommige ambtenaren hadden in 2015 ook zelf al door dat een aantal afspraken omstreden zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om een zogeheten informeel kapitaal-afspraak. Een dergelijke afspraak kan heel gunstig uitpakken voor Nederlandse brievenbusmaatschappijen van buitenlandse bedrijven, schrijft Trouw. Bezittingen die zij (bijna) gratis krijgen van het moederbedrijf mogen zij onder die afspraak toch tegen marktwaarde afschrijven. Nederland benadeelt daarmee het thuisland, maar meldt dat niet. ‘Wij zien dat er onzakelijk wordt gehandeld en we stellen vervolgens (…) de andere belastingdienst daar niet actief van op de hoogte’, schrijven de ambtenaren aan staatssecretaris Wiebes.

Afspraken blijven

De woordvoerder van Financiën bevestigt tegenover de krant dat de Belastingdienst dergelijke afspraken voorlopig blijft maken. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het informeren van de fiscus in het buitenland, en is dat onderdeel van de afspraak die zij maken in Nederland.