THEMA

ONDERNEMERS GEVEN KABINET EEN 6,3

Geen eenvoudige klus

Drie jaar geleden waren de ondernemers nog erg ontevreden over dit kabinet, toen kregen ze een 4,9 als rapportcijfer. Veel ondernemers zien in dat het geen eenvoudige klus is geweest om deze kabinetsperiode tot een goed einde te brengen. Ondernemers die terugkijken zien een ploeg die ‘pragmatisch, rustig en fatsoenlijk is.’ Die ‘doet wat is afgesproken’. Een kabinet dat ‘de moed heeft gehad om hervormingen in te zetten’ en ‘de pijn van het bezuinigen redelijk heeft verdeeld.’

Goede en slechte punten

Meer dan 80% is tevreden tot zeer tevreden van de pogingen van het kabinet om de buitenlandse handel te stimuleren. Ook over het stimuleren van de groei en het herstel van het consumentenvertrouwen is de gemiddelde ondernemer zeer te spreken. Maar er is ook kritiek. Bijna 90% van de ondernemers is ontevreden over de aanpak van bureaucratie en regeldruk door dit kabinet. Ook de lastendruk en het onderwijsbeleid zijn pijnpunten voor respectievelijk bijna 80 en meer dan 70% van de respondenten.

Probleem tussen flex en vast

Maar er is meer dat ondernemers tegen de borst stuit. De Wet DBA en het ZZP-beleid bijvoorbeeld. ‘De crisis is mede opgevangen door zzp’ers die daarvoor niet bepaald beloond zijn’, concludeert een ondernemer in de Forum-Nieuwjaarsenquête. ‘Los het probleem tussen flex en vast op, het gat wordt veel te groot. Beloon werken met wat belastingvoordelen’, is ook een oproep. Daarnaast hebben de ondernemers het gevoel dat het kabinet de mensen op straat en het mkb niet serieus nemen.

Dijsselbloem populairste minister

Uit de enquête blijkt verder dat de populairste minister wederom de minister van Financiën is, Jeroen Dijsselbloem. Ondernemers geven hem een 7,3. Vlak daarachter volgt minister-president Mark Rutte, die een 7,2 krijgt (in 2014 nog een 5,4). Ook veel andere ministers krijgen dit jaar een beter rapportcijfer dan voorheen. De minst populaire ministers zijn Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (4,9), Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (4,9) en Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie (4,8).