THEMA

OPLOSSING BELASTINGPLAN NOG NIET IN ZICHT

Geen meerderheid Eerste Kamer

Eén dag voor de Tweede Kamer erover stemt, is een deal tussen kabinet en oppositie over het Belastingplan nog steeds zeer onzeker. VVD en PvdA willen wel iets toegeven om de steun van de christelijke partijen en de SP binnen te halen, maar niet te veel, bleek dinsdag in het al derde Kamerdebat over het Belastingplan. Het kabinet heeft steun van meerdere oppositiepartijen nodig, omdat het Belastingplan van staatssecretaris Wiebes van Financiën anders strandt in de Eerste Kamer. Daar hebben VVD en PvdA met 21 van de 75 zetels bij lange na geen meerderheid.

Stemming Tweede Kamer

Bij de stemming donderdag in de Tweede Kamer dreigt geen gevaar, daar hebben VVD en PvdA een meerderheid. Maar Wiebes wil het liefst nu zekerheid over de stemming in de Eerste Kamer, half december. Daarom wordt al weken onderhandeld, waarbij Wiebes steeds moest constateren dat als hij in zee gaat met de ene oppositiepartij, hij anderen dreigt kwijt te raken. Een deal met CDA, SGP en ChristenUnie geeft Wiebes een meerderheid in de Senaat, maar hun eisen gaan de coalitie vooralsnog te ver. Als de Senaat Wiebes' plan wegstemt, gaat de lastenverlichting van € 5 miljard voor werkende Nederlanders niet door.

Meer geld éénverdieners

De christelijke partijen willen meer geld voor gezinnen waar één ouder een inkomen verdient. De SGP stelde voor om de belastingkloof tussen één- en tweeverdienersgezinnen met € 1000 te verkleinen. Eenverdieners zouden € 668 per jaar erbij krijgen, tweeverdieners zouden € 300 moeten inleveren. Daarvoor moet bij de inkomensafhankelijke combinatiekorting (iack) € 300 miljoen worden weggehaald. Die iack is een tegemoetkoming voor werkende ouders met jonge kinderen.

Korting combinatiekorting onbespreekbaar

PvdA-Kamerlid Ed Groot noemde de € 300 miljoen om de kloof te verkleinen wel erg veel. Hij zei dat het wel binnen de perken moet blijven. VVD-Kamerlid Helma Neppérus zei dat de VVD wijzigingen die ten koste gaan van de tweeverdieners niet zal steunen. De VVD heeft altijd gestreden voor het recht van vrouwen om te werken en daarom is een korting op de combinatiekorting onbespreekbaar.