THEMA

OPPOSITIE EIST OPHELDERING OVER ONDERZOEK FISCUS

Onbekende commissie

Het bestaan van die commissie is niet met de Tweede Kamer gedeeld, klaagde D66-parlementariër Steven van Weyenberg woensdag. De instelling van de commissie bleek uit een officiële bekendmaking dinsdag.

Het doel

Van Weyenberg wil van het kabinet weten wat het doel is van de commissie. Ook vraagt hij zich af of de commissie nog wel nodig is nu de hele aansturing van de fiscus al is veranderd. Verder vindt hij dat de bevindingen van de commissie 'vanzelfsprekend' met de Kamer moeten worden gedeeld.

Opmerkelijk

Kamerlid Farshad Bashir van de grootste oppositiepartij SP noemt de zaak 'erg opmerkelijk'. Hij beschouwt het bestaan van de commissie als een ambtelijk onderzoek naar het functioneren van Wiebes, dat is stilgehouden. Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is uiterst verbolgen over het 'geheime' onderzoek. Hij eist dat Wiebes meer openheid geeft. 'Dit is de laatste kans voor Wiebes om alles te vertellen wat hij had moeten vertellen', dreigt hij.

Intern onderzoek

Een woordvoerder van de bewindsman benadrukt dat het om een intern onderzoek gaat. Wiebes zelf wees vorig jaar een zogenoemde commissie van wijzen aan om de hele besluitvorming bij de fiscus onder de loep te nemen. De adviescommissie bestaat uit een lid, ex-topambtenaar Arthur Docters van Leeuwen.

Openbaar

Op aandringen van de Tweede Kamer wordt een intern advies over de gang van zaken bij de Belastingdienst openbaar. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën ging donderdag in op de wens van oppositiepartijen en regeringspartij PvdA.