THEMA

OVERHEID MOET INVESTEREN IN CURATOREN MET FRAUDEZAKEN

Fraude

Volgens het CBS is bij bijna een derde van de faillissementen in Nederland er sprake van fraude. Per 1 juli zijn curatoren wettelijk verplicht om fraude te melden bij de rechter-commissaris. Als er sprake is van fraude, dan is de boedel van een bedrijf vaak leeggeplunderd. Curatoren krijgen normaliter betaald uit de boedel van een bankroet bedrijf, maar als dat is leeggeplunderd werken curatoren vaak tientallen uren zonder vergoeding. Voor dit soort gevallen stelt de overheid een vergoeding beschikbaar via de Garantstellingsregeling curatoren. Maar die vergoeding geldt lang niet voor alle bedrijfsvormen.

Bijspringen

Flip Schreurs van curatorenvereniging Insolad zegt tegen de Volkskrant het merkwaardig te vinden dat de overheid de taken van de curatoren verzwaart zonder daarvoor financiële middelen beschikbaar te stellen.  ‘Dit betekent dat curatoren bij een lege boedel vaak voor niets werken. Prima dat curatoren fraude moeten signaleren, maar dan moet de overheid wel met klinkende munt bijspringen.’

Investering waard

Dat er onvoldoende geïnvesteerd wordt in deze curatoren is eigenlijk zonde, omdat elke geïnvesteerde euro de maatschappij het vijfvoudige oplevert in de vorm van boedelopbrengsten voor de fiscus en andere schuldeisers. In 2014 stonden tegenover de €1 miljoen die de regeling kostte bijna €8 miljoen aan opbrengsten. Een jaar later bedroegen de opbrengsten ruim €6 miljoen, tegenover €1,4 miljoen kosten.