THEMA

PENSIOENSTELSEL NEDERLAND OP ÉÉN NA BESTE TER WERELD

Toename spaartegoed huishoudens

Mercer legt jaarlijks de pensioenstelsels van vijfentwintig landen langs een meetlat met vijftig indicatoren die een ideaal pensioensysteem beschrijven, verdeeld in drie groepen: toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit. Dankzij een toename van het spaartegoed van huishoudens stak Nederland op de lijst dit jaar Australië voorbij met 80,5 punten. Australië moet nu genoegen nemen met de derde plaats, voor Zweden en Zwitserland. Door het inhalen van Australië is Nederland terug op het niveau van 2012.

Leefbaar minimuminkomen

Voor het eerst in de geschiedenis van de Global Pension Index krijgen Nederland en Denemarken de zogeheten ‘A-grade’. Deze classificering staat voor een eersteklas en solide pensioenstelsel met een hoog integriteitsniveau. In Nederland verbeterde volgens Mercer vooral de mate waarin het pensioen voorziet in een leefbaar minimuminkomen. De score voor de toekomstbestendigheid nam echter af. Ondanks de stijging op de ranglijst zien de onderzoekers nog ruimte voor verbetering in Nederland. Zo kan de overheid het aantrekkelijker maken om extra te sparen voor het pensioen en moet opgebouwd kapitaal beter beschermd worden tegen fraude of faillissement van werkgevers.

Pensioenstelsels aanpassen

De onderzoekers onderstreepten het belang om de pensioenleeftijd aan te passen, eventuele pensioenuitkeringen aan te vullen, maar ook om de verwachtingen van pensioengerechtigden te managen. 'Zonder aanpassingen kan de stijgende levensverwachting niet het hoofd worden geboden en staan pensioenstelsels onder grote druk. Nederland loopt in deze discussie behoorlijk voorop', aldus Mercer.

Aanvoerder pensioenranglijst 2016

Nederland maakt volgens het adviesbureau volgend jaar een goede kans om de eerste plaats op de pensioenranglijst te pakken. 'Dan gaat de index namelijk rekening houden met het fenomeen dat de pensioendatum gekoppeld is aan de sterftetrend. Nederland is een van de weinige landen waar dat al het geval is', aldus pensioendeskundige Tim Burggraaf.