THEMA

PRESIDENT CENTRALE BANK CURAÇAO VERDACHT VAN FRAUDE

De onderkoning van Curaçao

Tromp is al decennia president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en haar voorganger, de Bank van de Nederlandse Antillen (BNA). Zijn bijnaam is ‘De onderkoning van Curaçao’ en hij wordt gezien als de machtigste man van Curaçao. Op de Antillen gaan er al jaren verhalen de ronde over de manier waarop Tromp zichzelf en familieleden zou bevoordelen. Eerdere corruptieonderzoeken liepen vast. Onder leiding van een Nederlandse officier zijn dan nu toch invallen verricht door het ‘Ondermijningsteam’. Dat is een eenheid van politie en justitie die gespecialiseerd is in het aanpakken van corruptie in de bovenwereld op de Antillen.

Verdenkingen

Tromp verscheen in maart 2012 al in het vizier van justitie doordat hij opmerkelijk coulance was bij de omstreden First Curaçao International Bank (FCIB) van John Deuss. Tromp bleek buiten werktijd en buiten het kantoor met Deuss onder vier ogen te vergaderen. Deuss werd later veroordeeld. Ook is Tromp klant bij het trustbedrijf van Gregory Elias, de rijkste man van Curaçao die ook al geregeld in opspraak is gekomen. Daarbij onthulde De Nederlandsche Bank (DNB) een paar maanden geleden in een rapport dat de grootste verzekeraar van de Antillen, Ennia, stiekem door haar grootaandeelhouder Ansary uitgehold, onder de ogen van de Centrale Bank. In ruil daarvoor zou Tromp bijverdiensten en geschenken van Ansary hebben ontvangen.

Eerste fase

Tromp beweert dat alle aantijgingen aan zijn adres, inclusief de DNB-kritiek, afkomstig zijn van Eric Garcia. Dat is een bankier die Tromp bij de onder zijn toezicht staande Girobank heeft weggestuurd. Garcia is onlangs gearresteerd op verdenking van faillissementsfraude. Het OM verdenkt Tromp van belastingfraude en witwassen. De invallen bij Tromp en het kantoor van Elias maken deel uit van een eerste fase van het strafonderzoek. Of Tromp daadwerkelijk vervolgd wordt, beslist het OM later.