THEMA

PRINS CONSTANTIJN AMBASSADEUR VOOR STARTUPS

Op de kaart gezet

In de afgelopen anderhalf jaar dat Kroes zich ermee bezighield, werd Nederland volgens Kamp op de kaart gezet als toonaangevend centrum voor startups. Nederland is de afgelopen tijd opgeklommen tot derde snelst groeiende startup ecosysteem van Europa, zo blijkt uit de The Global Startup Ecosystem Ranking 2015. Prins Constantijn wordt eveneens voor anderhalf jaar aangesteld.

Binnen de grenzen van ministeriële verantwoordelijkheid

De prins voorziet geen problemen doordat hij binnen zijn nieuwe functie binnen de grenzen van ministeriële verantwoordelijkheid moet opereren. ‘Ik heb ook geen schandalen gezien die Neelie heeft veroorzaakt. Zij heeft ook binnen die grenzen goed geopereerd. Bovendien, de minister-president heeft er vertrouwen in en die moet de verantwoordelijkheid nemen.’

Actieagenda opstellen

Kamp kijkt er naar uit om samen te werken met de nieuwe ambassadeur voor startups, die onder meer een actieagenda gaat opstellen om flexibel in wisselende teams te kunnen opereren. ‘Met zijn brede ervaring, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven, halen we opnieuw een “special envoy” van internationale allure in huis. Hij is nauw verbonden met startups en het regionale en Europese startup ecosysteem.’ Ook vernieuwende bedrijven kunnen daar hun voordeel mee doen, aldus Kamp.

Nauwer samenwerken

Het programma voor startups wordt de komende 4,5 jaar voortgezet. De veertien belangrijkste innovatieregio’s van ons land gaan daarbij intensiever samenwerken, zodat innovaties sneller tot stand komen en  veelbelovende buitenlandse starters en bedrijven zich eerder in Nederland vestigen. Ook komt er meer aandacht voor doorgroeimogelijkheden van startups en voor thema’s als FinTech en agrifood.