THEMA

RECHTSZAAK TEGEN PWC OM PROFESSIONELE MALVERSATIES GAAT DOOR

Foutief advies

Volgens MF Globaal, die de rechtszaak heeft aangespannen, heeft PwC duidelijk foutief advies gegeven over boekhoudpraktijken van MF Global om schulden buiten de balans te houden. Dat had PwC nooit mogen goedkeuren, vindt MF Global. Volgens het handelshuis zou PwC hebben geweten dat de investering een significant risico zou opleveren voor de toch al zwakke financiën van MF Global.

PwC ontkent fouten

PwC laat via hun advocaat weten dat ze achter hun werk voor MF Global blijven staan. Volgens het accountantskantoor werd de val van het handelshuis veroorzaakt door zijn eigen beslissingen en negatieve marktomstandigheden, niet door accountingsbesluiten. PwC schikte in april vorig jaar al wel voor een bedrag van $ 65 miljoen voor de voormalige aandeelhouders en obligatiehouders, maar ontkende iets fout te hebben gedaan.

Open vragen

De Amerikaanse federale rechter, Victor Marrero, schrijft in zijn besluit dat er open vragen blijven bestaan over de vraag of de vermeende slechte boekhoudadviezen van PwC een substantiële oorzaak zijn geweest voor de snelle ondergang van MF Global. Het besluit van de rechter houdt nu nog een van de laatste stukjes procesvoering in leven rond het faillissement van MF Global.