THEMA

RUTTE WEIGERT DOCUMENTEN DIVIDENDBELASTING OPENBAAR TE MAKEN

Principiële kwestie

De oppositie vroeg tevergeefs om mogelijke memo's over het afschaffen van de dividendbelasting. De premier liet weten dat het voor hem om een principiële kwestie gaat. ‘Als we afwijken van de afspraken wat we wel en niet in het dossier doen, kunnen we geen kabinetsformatie meer doen’, aldus Rutte. Hij verweerde zich fel in het debat tegen de vraag naar informatie. ‘Als je een aantal keer “nee” krijgt te horen, dan moet je dat accepteren’, zei D66-leider Alexander Pechtold nog toen ook hij meerdere keren werd gevraagd naar alle stukken. Er bestaan volgens Pechtold ook helemaal geen documenten waar de oppositie naar vroeg. ‘Ik ga niet op zoek naar niet bestaande memo’s.’ Maar dat antwoord ging er bij Jesse Klaver (GroenLinks) en Lodewijk Asscher (PvdA) niet in. Klaver weet uit eigen ervaring dat sommige stukken wel worden besproken, maar niet in het openbare dossier terechtkomen. Zoals de documenten over de bonuswetgeving. Ook Asscher weet uit zijn ervaring als minister dat er een stroom documenten bestaat die niet wordt gepubliceerd.

Chantage

Volgens sommige partijen riekt het besluit om de dividendbelasting af te schaffen naar chantage door multinationals. Shell, Unilever, Akzo en Philips hebben er voor gelobbyd, zo berichten de media. ‘Wie is eigenlijk de baas in Nederland?’, vraagt Klaver. Geert Wilders (PVV) weet wel hoe het komt: de premier wil zijn "VVD-vriendjes" paaien en zijn toekomst veiligstellen; alleen daarom al verdient hij een motie van afkeuring. Van a tot z onzin, gelogen en suggestief, wijst Rutte de suggesties van de hand. De motie van afkeuring werd alleen gesteund door de PVV en werd verworpen.

CPB

Een groot deel van de oppositie wil van het Centraal Planbureau (CPB) weten bij wie de baten van de maatregel terechtkomen. Volgens GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, DENK en 50PLUS is het ‘onduidelijk waar de lastenverlichting neerslaat’. De partijen sturen het CPB een brief met dit verzoek. Het CPB heeft al eerder wel aangegeven niet te kunnen zeggen wat voor effecten afschaffing op de werkgelegenheid in Nederland heeft.

Behoud van grote bedrijven

Volgens Rutte is het schrappen van de dividendbelasting nodig voor behoud van grote bedrijven en banen. Bedrijven zien Brexit als een risico en willen weg uit het Verenigd Koninkrijk (VK), legt Rutte uit, maar het VK en andere landen verlagen nu hun belastingen om die multinationals te houden of te lokken. En dus is het essentieel dat we het vestigingsklimaat zo aantrekkelijk mogelijk maken, stelt de premier. ‘Anders verliezen we die concurrentieslag.’ Rutte noemde het debat na afloop ‘een beetje een herhaling van zetten', maar zei dat het ook goed was het onderwerp nogmaals te bespreken. ‘Ik verdedig het graag', zei hij over de voorgenomen afschaffing. ‘Ik vind dit echt nodig. En niet alleen ik, maar de hele coalitie.'

Hoorzitting

Het verhaal over de dividendbelasting is wat betreft de oppositie nog niet ten einde. Er komt binnenkort in ieder geval nog een hoorzitting, daarna volgt het langdurige wetgevingsproces om de dividendbelasting af te schaffen.