THEMA

START PARLEMENTAIRE ONDERVRAGINGSCOMMISSIE FISCALE CONSTRUCTIES

De commissie

In de commissie zitten Eppo Bruins (CU), Jan Peternotte (D66), Henk Nijboer (PvdA), Renske Leijten (SP), Chris van Dam (CDA) en Ton van der Lee (GroenLinks). Zij richten zich op twee afzonderlijke kwesties: het doorsluizen van kapitaal via in Nederland gevestigde ondernemingen met niet of nauwelijks reële economische activiteiten en naar het wegsluizen van particuliere vermogens naar buitenlandse doelvennootschappen. Hiervoor zullen zij fiscaal adviseurs, mensen van de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, de Nederlandsche Bank en trustkantoren horen.

Trustkantoren

‘Trustkantoren zijn actief in het beheren van vermogen’, zegt Nijboer, voorzitter van de commissie. ‘Maar wat zij precies doen en waarom ze het doen, dat gaan we ook vragen. Ze zijn heel actief. Er zijn heel veel van, ook in Nederland. We willen precies weten wat hun functie is in het beheren van geld. En ook in de fiscale constructies die Nederland heel rijk is.’

Eerste keer

Een parlementaire ondervraging is een nieuw onderzoeksinstrument van de Tweede Kamer en wordt nu voor het eerst ingezet. De mensen die worden opgeroepen zijn verplicht te komen en worden onder ede gehoord. Het verschil met een enquête is dat er bij de ondervraging geen schriftelijke inlichtingen worden gevraagd en het daardoor ook minder lang duurt dan de enquête. Bij een enquête wordt er vaak een dik rapport geschreven met veel adviezen. Dat doet deze commissie niet. Zij verhoren de experts en betrokkenen openbaar en schrijven na de ondervraging een verslag en bieden dat met hun bevindingen aan aan de Tweede Kamer. Het is daarna aan de Kamer om conclusies te trekken en om eventueel te besluiten om de wet aan te passen of andere maatregelen te treffen.