THEMA

STEUN FINANCIËLE TRANSACTIETAKS BROKKELT VERDER AF

In strijd met regeerakkoord

België behoort officieel nog wel tot de tien belangrijkste ijveraars voor deze belasting op de verkoop van aandelen en afgeleide financiële producten in Europa. Het Belgische ministerie van Financiën heeft laten weten dat er geen sprake van is dat België uit die kopgroep van tien stapt omdat er nog steeds wordt onderhandeld. Maar het voorstel dat nu op tafel ligt, kan niet voor de minister van Financiën Johan Van Overtveldt, omdat het in strijd is met het regeerakkoord.

De tien landen

Er zijn tien Europese Unie-landen die de speciale taks willen invoeren: Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, België, Oostenrijk, Portugal, Griekenland, Slowakije en Slovenië. Oorspronkelijk zat Estland hier ook bij, maar dat land is afgehaakt. Volgens minister Dijsselbloem van Financiën omdat de Letten vrezen dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen.

UK naar de rechter

Groot-Brittannië dreigt ondertussen met een gang naar de Europese rechter. Het land vreest dat de invoering van de FTT een negatief effect zal hebben op de landen die niet deelnemen. Volgens de Belgische krant L'Echo speelt dit ook mee waarom België het plan niet meer ziet zitten. Nederland staat niet per se afwijzend tegen een speciale taks, maar wil wel een uitzondering voor de pensioenfondsen. Volgens de juridische opinie overstijgen de plannen de bevoegdheden van de landen op het gebied van belastingheffing onder internationale recht en zijn ze in strijd met EU-regels.

Verder onderhandelen

Begin december bereikte de ministers van financiën van 10 Europese landen nog een akkoord over de FTT. De groep stemde in met een lijst van  basisprincipes waaraan de taks moet voldoen. De landen willen een heffing op de handel in aandelen en obligaties. Jaarlijks zou de taks € 30 tot € 35 miljard kunnen opbrengen. De ministers spraken af verder te onderhandelen over cruciale zaken zoals de tarieven die van toepassing zouden zijn. Ook over de impact van de taks op de reële economie of pensioenfondsen, iets waar Nederland zich ook zorgen om maakt, zal nog verder gesproken worden. Bedoeling is dat er een akkoord ligt voor eind juni 2016.