THEMA

TRUSTSECTOR-PROMINENT SPREEKT VAN BELASTINGBESPARING, NIET VAN ONTWIJKING

Met tegenzin

Volgens Elias valt zijn werkwijze niets te verwijten. 'Als de autoriteiten informatie willen, dan werk ik mee.' Maar zo gemakkelijk kwam hij niet naar de ondervragingscommissie. Hij was liever anoniem gebleven voor het publiek en wilde ook niet naar Den Haag komen. Maar omdat het een parlementaire ondervraging is, is hij verplicht op te komen dagen. Al dan niet met politieoptreden. En zo verscheen Elias dan toch.

Belastingbesparing

Trustkantoren zijn vaak de beheerders van brievenbusmaatschappijen, firma’s die enkel op papier bestaan en weinig of geen economische activiteiten hebben. De Nederlandse fiscus loopt veel geld mis doordat het vermogen uit Nederland wordt weggesluisd. Henk Nijboer (PvdA), voorzitter van de commissie, verweet Elias dan ook dat hij niet evenredig belasting betaalt in een land. ‘De Belastingdienst op Curaçao krijgt in plaats daarvan wel mijn aandeel’, zegt Elias een tikkeltje geïrriteerd. Met het verschil dat er op Curaçao 15% belasting betaald moet worden en in Nederland 25%. ‘Als je daarmee de wetgeving niet bruuskeert en je bespaart daarmee ook nog een behoorlijk veel geld, dan mag dat gewoon’, zegt Elias. Van belastingontwijking spreekt hij daarom niet, eerder van belastingbesparing.

Moreel

Of het moreel aanvaardbaar is om geld naar een zo fiscaalvriendelijk klimaat te verplaatsen, is voor Elias niet belangrijk. ‘Daar heb ik geen oordeel over. Als het mag volgens de regels en je weet zeker dat er in keten geen verkeerde zaken plaatsvinden, heeft die persoon een voordeel.’