THEMA

TWEEDE KAMER NEEMT WETSVOORSTEL VEREENVOUDIGING BESLAGVRIJE VOET AAN

Stap vooruit

Voor staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie is dit een belangrijke stap naar een betere bescherming van het bestaansminimum van mensen met schulden. ‘Ook mensen met flinke schulden moeten immers voldoende geld overhouden om van te leven’, zo zeggen ze.

Huidige regeling

De huidige regeling voldoet in de praktijk niet doordat de vaststelling van de hoogte van de beslagvrije voet te ingewikkeld is. Hij vergt veel gegevens die vooral door de schuldenaar zelf moeten worden verstrekt. Dit gaat in het overgrote deel van de gevallen niet goed met tot gevolg tienduizenden huishoudens die te weinig geld overhouden om van te leven.

Wetsvoorstel

Het ingediende wetsvoorstel neemt de belangrijkste knelpunten van de huidige regeling weg. De beslagvrije voet kan aan de hand van de leefsituatie van de schuldenaar en het inkomen van hem en zijn eventuele partner worden vastgesteld. Kern van het systeem is dat deze gegevens uit bestaande registraties kunnen worden gehaald, en niet langer door de schuldenaar zelf hoeven te worden verstrekt. Het wetsvoorstel wordt nu aangeboden aan de Eerste Kamer.