THEMA

VEB SCHIKT MET DELOITTE IN ZAAK INNOCONCEPTS

Grootschalige fraude

Innoconcepts ging eind 2010 aan grootschalige fraude ten onder. Het beursgenoteerde bedrijf was in betere tijden onder meer betrokken bij de ontwikkeling van de Lifehammer, het bekende hamertje waarmee in geval van nood een autoruit kan worden ingeslagen.

Steken laten vallen

Deloitte was van 2005 tot aan het faillissement belast met de controle van de jaarrekeningen. De VEB, de curatoren en toezichthouder AFM stelden eerder al vast dat de accountant daarbij steken heeft laten vallen. In totaal is door de schikking €6,5 miljoen beschikbaar voor gedupeerde beleggers. Particuliere en professionele beleggers die in de periode van 31 mei 2006 tot 16 december 2010 aandelen Innoconcepts in hun bezit hebben gehad, kunnen zich bij de VEB melden voor een nader te bepalen compensatie. Wie geen lid is van de beleggersclub komt ook in aanmerking, maar krijgt wel een kwart minder.

Geen aansprakelijkheid

Deloitte erkent overigens geen schuld of aansprakelijkheid. Het accountantsbureau zegt destijds zelf te zijn misleid door de top van Innoconcepts. Tegen de bestuurders en commissarissen van het bedrijf heeft de VEB nog een procedure lopen.