THEMA

VEEL VRAAG NAAR PARTTIMERS BINNEN FINANCE

Groeiende vraag

Voor het eerst groeit de vraag naar parttime functies binnen het vakgebied. Er zijn 110% meer vacatures dan in het eerste kwartaal van 2015. De vraag naar tijdelijke en interim functies stijgt met 31% en de vraag naar vast finance personeel met 20%. Vooral binnen de functies Assistent controller, Financieel administratief medewerker (HBO+) en zelfs voor Assistent accountants is het mogelijk parttime te werken. De vraag van de werkgever ligt tussen 28 tot 32 uur.

Vraag naar accountants stabiliseert

Vorig jaar had de vraag naar accountants een enorme impact op de groeicijfers. De vraag naar accountants groeide per kwartaal tussen de 35% en 93%. Inmiddels is de vraag naar accountants gestabiliseerd met een groei van 7%.

Assistent controller meest populair

Met een stijging van 123% is de Assistent controller op dit moment de meest populaire functie binnen Finance. Begin vorig jaar waren er 670 vacatures voor financials met een HBO+ opleiding en gemiddeld 2-5 jaar werkervaring. Momenteel zijn dit ruim 1490 vacatures. Doordat er meer vraag is naar dit profiel, stijgt het gemiddelde salaris voor deze functies fors met 17%, zo blijkt uit het onderzoek van Yacht. Volgens de arbeidsbemiddelaar is dit daarom ook het moment voor de financial om een tweede stap te maken. In de randstad hebben financials de meeste kansen op een nieuwe baan. De vraag naar financials neemt nu ook procentueel toe in Flevoland en Noord-Brabant.

Invloed van startups

Yacht merkt nog geen directe invloed van startups op de toenemende vraag binnen finance. ‘Startups laten zich wel financieel adviseren, maar nemen pas financials aan als ze naar scale-up gaan’, zegt Misja Bouma Business, Development Manager Finance bij Yacht. ‘Je moet meedenken met de nieuwe ideeën van een onderneming en niet bang zijn voor risico’s. Geef aan binnen welke kaders dingen wel kunnen, in plaats van niet. De oldschool financial moet daarin anders gaan denken en acteren.’