THEMA

VEH: STOP RENTEOPSLAG RISICOLOZE HYPOTHEEK

Opslag

De opslag, die steeds vaker zou worden berekend, kan oplopen tot 0,3%. Iemand met een hypotheek van € 200.000 voor een woning met een waarde van € 400.000 of meer, betaalt daardoor elke maand € 50 extra rente aan de bank.

Geen extra risico

Geldverstrekkers berekenen de renteopslag, die bovenop de hypotheekrente komt, omdat bij alle aflossingsvrije hypotheken een extra hypotheekrisico zou bestaan. Maar van een extra risico kan geen sprake zijn als de hypotheekschuld nog maar de helft of minder is van de actuele woningwaarde, stelt de belangenbehartiger van huizenbezitters.

Omzetten naar annuïteitenhypotheek

Banken gebruiken de renteopslag volgens de VEH ook om klanten te stimuleren alsnog af te lossen door hun aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek. Vooral voor oudere huiseigenaren met een relatief lage hypotheek is dit meestal niet zinvol of zelfs af te raden, aldus de vereniging. ‘Het gevolg is dat vooral de maandelijkse hypotheeklasten fors gaan stijgen, terwijl er meestal al meer dan voldoende overwaarde is.’