THEMA

VOOR HET EERST IN VIER JAAR STIJGING KOOPKRACHT

Werknemers grootste winnaars

Werknemers zagen hun koopkracht het meeste stijgen met 2,7%. Deze verbetering kwam mede doordat de pensioenpremies zijn verlaagd. In een langzaam aantrekkende economie was er echter sprake van een koopkrachtstijging in alle bevolkingsgroepen. Het CBS vermeldt dat wanneer de koopkracht stijgt, dit niet wil zeggen dat iedereen erop vooruitgaat. De koopkracht van 36% van de werknemers nam bijvoorbeeld af, de rest wist de koopkracht te handhaven of zag het verbeteren. Ambtenaren, bij wie de premieverlaging het sterkst door werkte, gingen er 3,7% op vooruit ondanks de lage cao-stijging.

Zelfstandigen

Met een gemiddelde van 0,3% zagen zelfstandigen hun koopkracht maar matig stijgen. De verdeling binnen zzp’ers was echter groot. Een kwart van hen zag hun koopkracht dalen met minstens 13%, terwijl bij een net zo grote groep sprake was van een stijging van bijna 14% of hoger.

Gepensioneerden

Koopkrachtverlies was er nog steeds voor 44% van de gepensioneerde Nederlanders. Wel is dit vele malen minder dan in de jaren 2010-2013, toen dit nog 70% à 80% was.