THEMA

VOORAL STARTENDE ZZP’ERS MAKEN ZICH ZORGEN OM WET DBA

Positief

Voor 70% van de bestaande zzp’ers geldt dat deze wet geen invloed heeft op de beslissing om zzp’er te blijven. In tegenstelling tot starters: de groep die zich hierdoor wél laat beïnvloeden is met 8 procentpunt gestegen, van 49% naar 41%. De financiële onzekerheid ervaren zij als een groot nadeel van ondernemerschap. De bestaande zzp’ers zijn positief: bijna 29% verwacht in het komende jaar omzetgroei, 19% denkt dat het uurtarief zal stijgen en 77% dat zij minder vaak zonder opdrachten zullen zitten.

Minder tevreden

Hoewel ze positief zijn over de toekomst, zijn veel zzp’ers in vergelijking met het derde kwartaal minder tevreden over het zelfstandig ondernemerschap. De tevredenheid met hun rol als zzp’er is onder startende zzp’ers gedaald van 75 naar 58%. Zo daalde het tevredenheidscijfer van een 7,9 in het derde kwartaal, naar een 7,5 in het vierde kwartaal van 2016. De discussie over de Wet DBA heeft hierbij mogelijk een rol gespeeld. Gevestigde zzp’ers laten zich door de recente onrust over de Wet DBA niet meteen van de wijs brengen, maar voor startende zzp’er geldt dat zij zich wel zorgen maken over de gevolgen die dit kan hebben. Het uitstel van de wet heeft hen nog niet gerustgesteld: veel starters zijn bang geconfronteerd te worden met een woud van wetten en regelgeving.

Zaken op orde stellen

Op 13 december 2016 organiseerde Reed Business Information het seminar Wet DBA. Conclusie: de soep wordt heter gegeten dan opgediend. Maar, de handhaving van de wet mag dan wel uitgesteld zijn, het is nu de tijd om orde op zaken te stellen.

Nextens Academy

Nextens Academy organiseert regelmatig seminars of verdiepingsdagen over verschillende onderwerpen die betrekking hebben op uw vakgebied. Wilt u ook ergens over bijgepraat worden? Kijk op de Nextens Academy pagina voor het actuele aanbod.