THEMA

WEEKERS: VERSCHERPING INTERNE VERREKENPRIJZEN

Interne verrekenprijzen

Staatssecretaris Weekers heeft de regels voor interne verrekenprijzen aangescherpt. Weekers geeft aan hoe bestaande wetgeving uitgelegd moet worden, zo meldt het FD. Volgens Weekers declareren hoofdkantoren te weinig aan hun dochterondermingen voor de aan hen verrichte diensten. Ronald van den Brekel van EY geeft aan dat hierbij gedacht kan worden aan kerndiensten zoals marketing. Volgens het FD brengt een hoofdkantoor normaliter dan de kosten plus een winstopslag van 10% in rekening. Volgens Weekers is dat echter te weinig. Deze diensten moeten volgens hem op een andere manier beloond worden, door middel van royalty's bijvoorbeeld.

Meer inkomsten

Het FD meldt verder dat Van den Brekel aangeeft dat het nieuwe besluit voor een aantal belastingplichtigen niet nieuw zal zijn. ''Weekers legt namelijk vast wat de Belastingdienst in de praktijk al doet''. Volgens het FD moeten de wijzigingen leiden tot meer belastinginkomsten voor de Nederlandse schatkist.

Download:

"IFZ2013-184M,Internationaal Belastingrecht. Verrekenprijzen, toepassing van het arm’s-lengthbeginsel en de Transfer Pricing Guidelines for Multinational Enterprises and Tax Administrations"