THEMA

WIEBES AAN SLAG MET PROBLEEM BELASTINGDIENST

De VVD'er Wiebes was tot dinsdagochtend wethouder verkeer en vervoer in Amsterdam. Een paar uur later had hij de eer de eerste bewindspersoon te zijn die door koning Willem-Alexander is beëdigd. Bij aankomst op zijn nieuwe werkplek hield Wiebes zich nog op de vlakte over hoe hij de problemen met de uitbetaling van toeslagen door de Belastingdienst gaat aanpakken. "Eerst nadenken en dan doen. En helemaal aan het end van de rit pas meningen hebben.''

Lastig dossier

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën prees later bij RTL Z zijn nieuwe staatssecretaris uitgebreid. "Slimme vent, snelle denker, goed politicus denk ik." Dijsselbloem wees er op dat Wiebes in Amsterdam gezien wordt als een echte probleemoplosser en ook als topambtenaar in Den Haag een goede naam opbouwde. "Geef hem een lastig dossier en hij zet zijn tanden er in. Nou, hier ligt een lastig dossier."

Oppositiepartijen

De oppositiepartijen D66, CDA, SP, ChristenUnie en GroenLinks pleitten er dinsdag voor dat Wiebes de ruimte krijgt om zich in te werken. Harde kritiek van deze partijen brachten Weekers vorige week woensdag tot de conclusie dat hij onvoldoende draagvlak had in de Kamer en dus moest aftreden. Buma (CDA) en Van Ojik (GroenLinks) onderstrepen wel dat de problemen met het uitbetalen van uitkeringen snel moeten worden opgelost. "De mensen moeten niet nog langer op hun geld hoeven te wachten."