THEMA

WIEBES: NIEMAND BEGRIJPT UITSPRAAK APPLE-ZAAK

Ecofin bijeen

De EU-ministers van Financiën (‘ecofin’) spraken in de Slowaakse hoofdstad onder meer over belastingontwijking in Europa. Ook Apple kwam aan de orde. EU-commissaris Margrethe Vestager (mededinging) besliste eind augustus dat de Ieren jarenlang illegale belastingdeals hebben gesloten met Apple, dat zijn Europese zetel in het land heeft. Zowel Apple als de Ierse regering gaat tegen het besluit in beroep.

Crux onduidelijk

‘De hele ecofin begrijpt geen hout van wat de crux is in deze zaak’, zei Wiebes na afloop. ‘Maar de informatie en communicatie over de zaak laat te wensen over. Dat de Ierse fiscus van de commissie belastingen moet terugvorderen over winsten die elders zijn behaald, is ook juridisch vreemd.’

Starbucks

Den Haag heeft zelf een rechtszaak tegen de commissie lopen bij het Europese Hof van Justitie. Nederland heeft € 25,7 miljoen belasting moeten terugvorderen van Starbucks omdat volgens Vestager de regels voor verrekenprijzen binnen het concern onjuist zijn toegepast.

Iedereen belastingplichtig

Wiebes benadrukte dat ondernemingen gewoon belastingplichtig zijn, ‘zoals Nederlanders ook belasting moeten betalen’. Minister Jeroen Dijsselbloem zei: ‘Bedrijven die daartegen vechten, voeren de verkeerde strijd.’ EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) maakte duidelijk dat het niet de bedoeling is om bedrijven uit de Verenigde Staten te verjagen. ‘Hun investeringen zijn een belangrijke motor voor groei en werkgelegenheid.’ De Duitse minister Wolfgang Schäuble vindt dat Vestager op de volgende ecofin, in oktober in Luxemburg, de Apple-zaak moet komen toelichten.

De zaak op de voet volgen

De Oostenrijker Hans Jörg Schelling zei dat de Oostenrijkse autoriteiten, evenals de Franse en Italiaanse, de zaak op de voet te volgen, in de hoop alsnog hun belastingdeel van de naar Ierland gesluisde Apple-winsten binnen te halen. Vestager meent dat dat mogelijk is, maar eerst zal het Europese Hof uitspraak moeten doen. Dat kan jaren duren.