THEMA

WIEBES: STARTENDE ZZP’ERS HOEVEN NIET TE LANG TE WACHTEN OP BTW-NUMMER

Kamervragen na berichtgeving

D66 Kamerlid Van Weyenberg had Kamervragen gesteld naar aanleiding van de berichtgeving in het Financieele Dagblad dat de Belastingdienst de toeloop van startende ondernemers niet aankan. Wiebes spreekt dit nu tegen.

Maximaal 15 werkdagen

Wiebes schrijft als antwoord in de Kamerbrief dat ruim 90% van de startende ondernemers eenmanszaken en vof’s zijn, die zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en direct een BTW-nummer krijgen. Deze inschrijving wordt daarna normaliter binnen vijf werkdagen schriftelijk bevestigd door de Belastingdienst. Op 19 januari van dit jaar duurde het maximaal 15 werkdagen voordat de inschrijving bevestigd werd. Dit is op dit moment teruggelopen tot zeven werkdagen. De startende ondernemer kan het BTW-nummer dat hij van de KvK krijgt direct gebruiken en vermelden op zijn facturen.

12 werkdagen voor minder dan 10%

Het resterende deel van de startende ondernemers (minder dan 10%) krijgt bij inschrijving bij de KvK niet direct een BTW-nummer omdat de Belastingdienst daar eerst extra aanvullende informatie bij moet voegen. Dit betreffen bijvoorbeeld BV’s waarvoor de Belastingdienst de oprichtingsakte nodig heeft. De verwerkingstijd voor het afgeven van een BTW-nummer voor deze ondernemers bedraagt op dit moment 12 werkdagen, aldus Wiebes.

Terugkerende piek

Ieder jaar is er een piek voor de aanvragen. En volgens Wiebes worden daar ook ieder jaar maatregelen voor getroffen. ‘Dat doet de Belastingdienst door in januari extra capaciteit in te zetten op dit proces. Echter door de hogere piek dit jaar was deze extra capaciteit dit jaar niet voldoende om dit op te vangen. Daarnaast heeft er zich in januari een verstoring voorgedaan in de systemen waardoor nieuwe ondernemers enkele dagen niet geregistreerd konden worden en was er aan het einde van vorig jaar al een kleine achterstand. Inmiddels zijn maatregelen getroffen om de achterstand weg te werken.’

Geen problemen

Volgens Wiebes is daarom dan ook de verwachting dat startende ondernemers geen nadeel zullen ondervinden van de vertraging. Daarnaast bestaat er voldoende tijd om tijdig aangifte te doen en eventuele BTW-teruggave te claimen, aldus Wiebes.

Seminar BTW

Elsevier Nextens organiseert op 22 april 2016 een seminar BTW. Hier komen praktische zaken aan bod zoals het beperken van risico’s, nieuwe regels en mogelijkheden voor ondernemers om BTW te besparen. Experts gaan met u in op BTW vanuit wetgeving, praktijkvoorbeelden maar ook de internationale harmonisering en moderne vormen van ondernemerschap, financiering en media.