THEMA

ZORG IS 12% MEER KWIJT AAN ACCOUNTANT

Uitbreiding controlewerk

Alleen de accountantskosten bij de gehandicaptenzorg ging omlaag met 0,8%. Dit blijkt uit een onderzoek door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg. De stijging komt onder meer door uitbreiding van controlewerk, zoals ondersteuning bij zelfonderzoek naar declaraties. Ook is het aantal contractpartijen dat om financiële verantwoording vraagt door verschillende ontwikkelingen toegenomen.

Diverse kosten

Van alle uitgaven aan de accountant heeft 60 tot 70% te maken met de controle van de jaarrekening. Die kosten namen in 2016 met 12,2% toe. Grootste stijgers zijn de kosten voor niet-controlediensten met 16,6% en overig controlewerkzaamheden met  16,7%. De kosten voor fiscale advisering daarentegen zijn gedaald met 12,5%.

Onderzoek

Intrakoop onderzocht 683 jaarrekeningen van zorgorganisaties. De organisatie maakt zich zorgen over de toename van de administratieve rompslomp, blijkt uit de woorden van bestuurder Frank Kaptein: ‘Bureaucratie kost namelijk niet alleen geld, maar ook tijd. Die kan veel beter aan de cliënt besteed worden.’