THEMA

10 VAKANTIE-LEESTIPS VOOR BELASTINGADVISEURS

De komkommertijd breekt aan. Klanten zijn op vakantie en misschien zoekt uzelf ook nog wel een ver oord op. Voordat in u in september klanten weer over nieuwe wet- en regelgeving kan gaan adviseren, heeft u nu mooi de tijd om wat kennis op te halen en fiscale literatuur te lezen. Wij geven u 10 tips:

1. Zo blijf je als belastingadvieskantoor relevant voor jouw klant

Dinosaurs are cool, but you don’t want to be one. Met alle veranderingen op het gebied van belastingadvies wil je als kantoor niet achterblijven. De ene na de andere mogelijkheid doet zich voor dankzij automatisering. Uitgebreide klantportalen, data in overvloed. Hoe gooi je als belastingadvies- en/of accountantskantoor het roer om naar een nieuwe werkwijze?

2. Verdienmodellen voor belastingadvies- en accountancykantoren

Het verdienmodel is een belangrijk onderdeel van het businessmodel van een belastingadvies- of accountancykantoor. Bij het verdienmodel gaat het er uiteindelijk om dat van de toegevoegde waarde die je biedt een ‘fair’ deel aan het kantoor toekomt. Hierin bestaan veel mogelijkheden. Lees er alles over.

3. Speel cash vrij door focus op verbeteren werkkapitaal

Het verbeteren van werkkapitaal is een van de belangrijkste middelen voor het genereren van cash. Werkkapitaal zit vaak vast bij klanten of leveranciers en kost de organisatie dus veel geld. Het terugdringen van dit werkkapitaal zou dan ook hoog op de agenda moeten staan. Hiervoor is beter inzicht in de voorraden, een sterk inkoopbeleid, betere betaalafspraken met leveranciers en een strak debiteurenbeleid nodig.

4. 10 handige tools om uw productiviteit te verhogen

Heeft u soms ook het idee dat u niet het maximale uit uw tijd haalt en daardoor minder werk verzet dan eigenlijk mogelijk is? Er zijn talloze technieken en digitale tools beschikbaar die u hierbij kunnen helpen. We hebben de tien beste productiviteitstools op een rijtje gezet.

5. De fiscale vaststellingsovereenkomst – goedkoop en snel zekerheid bij geschillen met de Belastingdienst

Geschillen met de fiscus worden vaak opgelost met een fiscaal compromis. Dat is al zo sinds de invoering van de term vaststellingsovereenkomst in het Burgerlijk Wetboek (BW) in 1993. Het voordeel van een vso is dat overeenstemming kan worden bereikt over bepaalde onderwerpen, zonder dat de rechter eraan te pas komt. Altijd prettig, want fiscale procedures duren lang en kosten geld.

6. Ontsla 20% van je klanten want ze veroorzaken 80% van de stress – en nog twee keer de 80/20 regel

Volgens het Pareto-principe levert 20% van de input 80% van de output op. Dit moet je uiteraard niet al te letterlijk nemen, maar in het algemeen kun je stellen dat een klein deel van de inspanningen verantwoordelijk is voor de meeste resultaten. Als je het Pareto-principe omarmt en voor je (en je kantoor) laat werken, kan het je helpen om met minder (moeite/tijd/geld) meer te bereiken. Maar hoe pas je dit toe in de fiscale praktijk van accountants- en belastingadvieskantoren?

7. De gevolgen van een Brexit voor de directe belastingen

Een Brexit kan grote gevolgen hebben voor veel ondernemingen omdat het VK een belangrijke handelspartner is voor Nederland. De details hangen af van de precieze vormgeving van een Brexit. We kunnen nu wel overzien of en zo ja welke, gevolgen mogelijk zijn voor de directe belastingen.

8. De nieuwe KOR: een regeling voor kleine ondernemers?

Het heeft even geduurd maar in het Belastingplan 2019 is eindelijk een voorstel gedaan voor een nieuwe Kleine Ondernemersregeling. Ik was erg benieuwd of de nieuwe KOR dit keer wel echt voor de kleine ondernemers is.

9. Tax technology zorgt voor de opkomst van ‘hybride fiscalisten’

“Fiscalisten bestaan niet meer in de toekomst”, stelt Rienk Kamphuis, partner bij EY. We spreken met hem en zijn collega Frank Putman, senior consultant binnen EY. Beiden leggen in hun werk de focus op Tax Technology and Transformation en geloven dat technologie het ‘eenvoudige’ fiscale werk over gaat nemen. Kamphuis: “De huidige fiscalisten worden all-round adviseurs die veel meer samen zullen werken met andere disciplines, waaronder it’ers.”

10. Cryptovaluta – mooi en gevaarlijk

Dat cryptovaluta digitale ruilmiddelen zijn, weet iedereen inmiddels wel. Crypto’s kun je kopen via wisselplatforms, tegen regulier geld, euro’s dus, of via mining. Omwisselen tegen andere crypto’s kan ook. Aan het handelen of beleggen in cryptovaluta kleven behoorlijke risico’s, de waarde kan immers zo maar kelderen, maar ook fiscaal zijn er haken en ogen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post