THEMA

FIOD EN BELASTINGDIENST ONDERZOEKEN VERHULD VERMOGEN NERTSENFOKKERS

Door gezamenlijk onderzoek van de FIOD en Belastingdienst is een constructie aan het licht gekomen van nertsenfokkers die opbrengsten wegsluizen naar het buitenland. De Belastingdienst stuurt een brief naar alle ondernemers uit deze branche met informatie over dit onderzoek. 

Afgelopen woensdag heeft de FIOD invallen gedaan bij een aantal woningen en bedrijfspanden in Appeltern, Elst, Gemert, Houten, Malden, Milsbeek, Putten en Zeewolde. Deze doorzoekingen vonden ook in het buitenland plaats.

Uit strafrechtelijk onderzoek van de FIOD blijkt dat nertsenfokkers de opbrengsten van de in het buitenland geveilde nertsenvellen in het buitenland stallen. Hierover doen zij geen aangifte. Mogelijk gaat het daarbij om tientallen miljoenen euro’s aan verhuld vermogen.

Informatie uit Luxemburg

Het onderzoek kwam op gang nadat de Belastingdienst begin 2018 informatie ontving uit Luxemburg  over Nederlanders die een bankrekening bij een Luxemburgse bank hebben of hebben gehad.

Daarop stuurde de Belastingdienst begin 2018 belastingplichtigen een brief met het verzoek informatie te geven over de Luxemburgse bankrekening. Uit die informatie kwam de constructie aan het licht om omzet weg te sluizen naar het buitenland.

Aanpak

Het onderzoek richt zich vooral op degenen die de constructie faciliteren en zichzelf zo verrijkt hebben. Maar ook nertsenfokkers die gebruik hebben gemaakt van deze constructie, worden aangepakt.

Grotere pakkans

De afgelopen jaren hebben de FIOD en de Belastingdienst meerdere constructies om vermogen te verhullen aangepakt en geblokkeerd. De kans dat de Belastingdienst buitenlands vermogen op het spoor komt wordt steeds groter. Door het structureel en ad hoc uitwisselen van data met buitenlandse overheden is de Belastingdienst steeds beter in staat om belastingplichtigen die niet of niet volledig aangifte doen in beeld te krijgen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post