THEMA

OOK STEUN ONDER ZZP'ERS VOOR VERPLICHTE VERZEKERING

Naast kritiek is er onder zzp'ers ook steun voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het huidige voorstel komt dicht in de buurt bij de wensen van veel zzp'ers, zegt directeur Bas ter Weel van SEO Economisch Onderzoek. Het Financieel Dagblad schrijft dat op basis van reacties van betrokkenen.

Overleg met de achterban

Aanleiding is het overleg van de sociale partners met hun achterban over het huidige voorstel. Het gaat om een verplichte verzekering met een netto premie tussen de 80 en 130 euro en een dekking van ongeveer 1650 euro, dus de hoogte van het minimumloon. Werkgevers, vakbonden en zelfstandige ondernemers bereikten hierover een akkoord na overleg binnen de Stichting van de Arbeid.

Verzekering te duur

Belangenorganisatie de Werkvereniging is kritisch. Oprichter Roos Wouters vindt dat de sociale partners niet hebben geluisterd naar de zzp'ers. Zelfstandige ondernemers wilden volgens haar een basisverzekering voor alle werkenden met een vaste premie en een dekking die gelijk is aan het minimumloon. Ze waarschuwt dat niet alle zzp'er de premie kunnen doorberekenen aan hun opdrachtgevers.

Ook op sociale media overheersen de negatieve reacties, schrijft het FD. Zzp'ers vinden dat de overheid en sociale partners zich onterecht met hun zaken bemoeien. De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering zou bovendien te duur zijn.

Vertekend beeld door negatieve reacties

SEO Economisch Onderzoek is positiever. Volgens directeur Ter Weel is er sprake van een vertekend beeld, omdat tevreden mensen hun mening minder vaak delen. Hij verwijst naar een eigen onderzoek uit 2019. Zestig procent van de zelfstandigen bleek voorstander van een verzekering die erg lijkt op het huidige voorstel.

Verzekering stimuleert bewustwording

Het FD vroeg verder reacties van financiële adviseurs en verzekeraars. Financieel adviseur Oscar Noorslag van Bruggen Adviesgroep verwacht dat de verplichte verzekering de bewustwording stimuleert over arbeidsongeschiktheidsrisico's. Zzp'ers zullen zich mogelijk aanvullend gaan verzekeren. Ook de koepel van financieel adviseurs Adviz noemt mogelijkheden voor een aanvullende verzekering.

Het Verbond voor Verzekeraars wil nog niet reageren op mogelijke gevolgen voor de eigen branche. Op dit moment hebben zo'n 300.000 zelfstandigen een verzekering voor arbeidsongeschiktheid. Hun gezamenlijke jaarlijkse premieafdracht is 1,4 miljard euro. Verzekeraars keren 1,2 miljard euro per jaar uit, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post