Nextens release notes 3 maart: KvK accorderen, Vpb c-biljet, uitbreiding printinstellingen

Deze release staat onder andere in het teken van nieuwe onderdelen. Het is vanaf nu mogelijk om voor Vpb 2018 het c-biljet in te vullen en digitaal te verzenden. Jaarrekeningen die bij de KvK worden gedeponeerd, kunt u nu ook door uw klant laten accorderen via het Nextens Klantportaal. Daarnaast zijn dprintinstellingen IB voor de rapportage in Word uitgebreid, waarmee u meer invloed heeft op de stijl van de teksten. 

Wat kunt u in de release verwachten? 

 1. Uitbreiding printinstellingen IB 
 2. Accordering jaarrekening  
 3. Vpb c-biljet 2018 
 4. IB 2018 overzichtsschermen 
 5. IB VA 2019 biljet 
 6. Overige verbeteringen 

Uitbreiding printinstellingen IB 

In de release van januari hebben we voor IB 2017 / 2018 een rapportage in Word geïntroduceerd, zodat u de rapportage achteraf nog kunt bewerken. In deze release krijgt u de beschikking over meer instellingen om de Word-rapportage naar uw eigen smaak vorm te geven. Lees over deze printinstellingen hier meer.  

De nieuwe Word-rapportage maakte tot nu toe gebruik van een beperkte set aan printinstellingen. In deze release willen we u een aantal extra instellingsmogelijkheden bieden. U kunt bijvoorbeeld een stijl meegeven aan de kop- en voetteksten of de kopjes boven kolommen. Verder is het kleurenpalet uitgebreid en is het instellen van de rasters mogelijk. Deze toegevoegde instellingen zijn alleen beschikbaar voor de Word-rapportage. 

Let op: Door de extra en gewijzigde mogelijkheden kan het zijn dat u eenmalig deze instellingen naar uw voorkeur moet aanpassen. 

Accorderen jaarrekeningen KvK via Nextens Klantportaal

De jaarrekeningen (vanaf 2017) voor deponering bij de KvK kunt u vanaf nu laten accorderen via het Nextens Klantportaal. Net als bij andere producten kunt u bij het aanmaken van verzendbestanden aangeven dat de jaarrekening geaccordeerd moet worden via het Nextens Klantportaal. Dit is een veilige en snelle manier om uw klant op de hoogte te stellen dat het bestand klaarstaat.

De KvK-jaarrekeningen kunt u vanaf nu ook zien en openen via de lijst Aangiften of via de lijst Accorderen en Verzenden.

Vpb c-biljet 2018 beschikbaar

Het Vpb c-biljet is nu in Nextens beschikbaar (aangiftejaar 2018). Vanaf 2018 is het c-biljet digitaal te verzenden. Dit is tevens de enige verzendmethode die Nextens ondersteunt. Het c-biljet is geïntegreerd in de Vpb-aangifte. Bij de bedrijfsgegevens in de aangifte kunt u aangeven dat het een c-biljet betreft. Daarnaast is een aantal specifieke schermen voor het c-biljet toegevoegd bij Aangifte en Specificaties.

IB 2018 overzichtsschermen

In IB 2018 gebruiken we verticale invulschermen bij uitgebreidere specificaties. Vanaf nu is het mogelijk om dit op verschillende schermen in één overzicht te zien, zodat u direct een overzicht van uw specificaties heeft.

IB VA 2019 biljet

Inmiddels is er meer duidelijkheid over enkele bijzondere berekeningen die de Belastingdienst toepast wanneer in een IB VA 2019-biljet meerdere inkomsten en/of uitkeringen tegelijk worden genoten. Daar hebben onze voorspelling op aangepast. Bovendien zijn er mogelijkheden toegepast om de loonheffing in bepaalde gevallen geheel zelf te bepalen. Zie de Help bij dit onderdeel voor een uitgebreide uitleg over dit onderdeel.

Overige verbeteringen en toevoegen:

 • Het kopiëren van de Word-aanbiedingsbriefsjablonen van het voorgaande jaar naar het opvolgende jaar is nu mogelijk.
 • Diverse printverbeteringen voor de Word-rapportage zijn toegepast, zoals het afdrukken van nulbedragen, datumnotaties en het wel of niet printen van bepaalde onderdelen.
 • Bij middeling kon het zo zijn dat de SBA van de middeling bij de bron SBA werd gebruikt, dit is verholpen.
 • Bij afwijkende premieplicht in de IB VA 2019 werd een onjuiste context in het verzendbericht meegegeven, waardoor dit werd afgekeurd. Dit is hersteld.
 • Bij BTW 2019 werd de periode niet in de documentnaam van het rapport meegegeven. Dit is nu wel het geval.
 • Bij VPB 2017 en 2018 is het nu mogelijk om de functionele valuta voor China en Maleisië te gebruiken.
 • De koppeling vanuit de adviessignalen naar FiscaalTotaal verwijst nu door naar het juiste subdomein.
Share this post