Vandaag komt Sylvester Schenk, Directeur Fiscale Zaken bij het Register Belastingadviseurs, bij Nextens langs op kantoor! Sylvester is 22 september één van onze tafelgasten bij Studio Nextens. Op de dag na Prinsjesdag zal hij samen met een aantal andere experts bij Studio Nextens de actualiteiten bespreken met betrekking tot het Belastingplan 2022. We vragen Sylvester alvast naar zijn verwachtingen en wensen voor de inhoud van het Prinsjesdag-koffertje. Ben jij benieuwd naar de vlog met Sylvester, waar hij dit ook bespreekt? Klik dan even op de video hieronder!
Jij bent Directeur Fiscale Zaken bij Register Belastingadviseurs, kun je ons vertellen wat je daar allemaal doet?
Ik hou mij vooral bezig met vaktechniek en het naar buiten toe vertegenwoordigen van de vereniging. Maar ik denk toch dat het belangrijkste onderdeel van mijn werkzaamheden de public affairs zijn. De contacten die wij onderhouden met het ministerie, met de belastingdienst en andere organisaties. Dat is ook de reden dat wij, inmiddels alweer anderhalf jaar geleden, vanuit Culemborg naar Den Haag zijn verhuisd. Om te zijn waar het ‘allemaal gebeurt’. Helaas hebben we door corona nog weinig gebruik kunnen maken van onze nieuwe locatie.
Je bent ook te gast bij ons in Studio Nextens, en daarom ben ik benieuwd wat jij denkt dat er dit jaar in het koffertje zit.
Laat ik het maar eerlijk zeggen: ik verwacht er eigenlijk niks van. En dat is positief bedoeld. Ik denk in alle redelijkheid dat de regering niet anders kan. Op dit moment duurt de formatie al meer dan vijf maanden. Eerder werd bekendgemaakt dat GroenLinks, PVDA, CDA en VVD niet met elkaar doorgaan. Dus we beginnen weer van voor af aan.
Een demissionair kabinet kan eigenlijk niet anders dan een beleidsarme begroting maken. Het is nou niet het moment om te komen met complete belastingherzieningen of ingrijpende wetsvoorstellen. Dus wat ik verwacht, en dat heeft staatssecretaris Vijlbrief ook al aangekondigd, is dat er wat maatregelen komen rondom covid.
Er zijn een aantal maatregelen geweest om ondernemend Nederland tegemoet te komen maar die misten in een aantal gevallen nog het wettelijke kader. Dat zal nu in de wet worden opgenomen. Er zullen nog wat kleine dingetjes zijn, maar ik verwacht niet dat het dit jaar allemaal knetterend en spetterend zal worden.
Meld je aan voor Studio Nextens ›
En als jij het zou mogen bepalen, wat zou jij dan graag in Het Koffertje doen?
Stel dat je aan het hoofd zou staan van een volwaardig kabinet dat kan rekenen op een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer, dan ben ik toch bang dat het toch eens tijd wordt voor een complete belastingherziening.
In 2001 hebben we een nieuwe inkomstenbelasting gekregen, maar dat is inmiddels 20 jaar geleden. Een heleboel van de collega’s kennen alleen nog maar de nieuwe inkomstenbelasting. Althans, nieuw voor mij. Ik heb nog gewerkt met de oude inkomstenbelasting uit 1964.
Dus het is denk ik wel tijd voor een complete belastingherziening. Zowel op het gebied van de inkomstenbelasting, als de vennootschapsbelasting, plus de belastingen die daar mogelijk omheen zitten. Denk aan de loonbelasting, de dividendbelasting, en zo is er nog wel meer te bedenken. Gewoon alles eens een keer opnieuw gaan opbouwen.
Zou je ook iets juist uit Het Koffertje willen halen?
De belastingwetgeving zoekt op bepaalde onderdelen steeds meer de randen van het menselijke bevattingsvermogen op. Men streeft al jaren om het makkelijker te maken, maar dat lukt niet en dat is best vervelend. Het is niet erg als belastingwetgeving ingewikkeld is en een select publiek raken. Fiscale eenheid, deelnemingsvrijstelling- dat mag best ingewikkeld zijn want dat is voor ondernemers en die hebben daar een adviseur voor.
Ik vind het vervelend als belasting ingewikkeld wordt voor alle mensen. Neem bijvoorbeeld de behandeling van de eigen woning. Die begint toch wel heel moeilijk te worden en daar hebben miljoenen mensen mee te maken. Natuurlijk is dat lastig om aan te passen. Dat kan niet 1-2-3 veranderd worden, maar ik zou er graag aanpassingen zien. Ook zou ik de regels rondom de auto aanpassen en voor ondernemers de fiscale behandeling van de BV en IB-onderneming. Het zou weinig mogen uitmaken voor de fiscus of je onderneemt als IB-ondernemer of als directeur-grootaandeelhouder van een BV.
Jij rijdt elektrisch. Kunnen we daar nog iets van verwachten?
Ja, dat is natuurlijk vooral voor het milieu, maar ook wel een beetje voor de fiscaliteit. Het zou best wel eens zo kunnen zijn dat een heleboel van de lol van elektrische auto’s in het komende belastingplan gaat verdwijnen. De auto is nu vier, vijf jaar oud denk ik. Toen was het nog leuk, maar het is minder geworden. Maar je ziet ze wel steeds meer, dat valt niet te ontkennen.
Ben jij ook zo benieuwd naar Studio Nextens en wil je graag meemaken wat Sylvester en de andere experts allemaal te vertellen hebben over Prinsjesdag?