Het verdienmodel is een belangrijk onderdeel van het businessmodel van een belastingadvies- of accountancykantoor. Bij het verdienmodel gaat het er uiteindelijk om dat van de toegevoegde waarde die je biedt een ‘fair’ deel aan het kantoor toekomt.
Hierin bestaan veel mogelijkheden. Lees er alles over.

De onderdelen van een businessmodel
Een businessmodel bestaat uit:
- de klantpropositie (producten en diensten),
- de mensen en de middelen die de verwachtingen van de propositie moeten waarmaken en
- het verdienmodel.
Deze drie onderdelen moeten op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken. Samen hebben ze op termijn een grote invloed op de bedrijfscultuur. Maar dat geldt ook andersom: onze huidige verdienmodellen zijn erg ingegeven door de cultuur van de branche. Een voorzichtige, behoudende cultuur.
Het traditionele verdienmodel
Het traditionele verdienmodel uurtje-factuurtje gaat ervan uit dat als je je inspant er iets van waarde ontstaat en dat je de kosten van die inspanning met een winstopslag kan doorberekenen aan de klant.
Het schrijven van uren is een diep ingesleten gewoonte in accountantsland. Samen met het streven naar een hoge ‘productiviteit’ houden ze de branche al jaren in de greep. De accountant is gaan geloven dat er maar 1 echte manier is om de omzet te laten groeien, namelijk het maken van meer uren.
Dat kan anders, maar hoe?
Download kennisdocumentIn het kennisdocument "Verdienmodellen voor belastingadvies- en accountancykantoren" komt het volgende aan de orde
- Het traditionele verdienmodel
- Andere manieren van geld verdienen en 5 alternatieve verdienmodellen
- Verdienmodel moet passen bij je rol
- Verdienmodel veranderen - hoe doe je dat?
- Hoe zit het met value pricing?