
Het kabinet maakt werk van een langgekoesterde wens uit de Nederlandse start-upgemeenschap: vanaf 1 januari 2027 worden aandelenopties voor werknemers fiscaal aantrekkelijker behandeld. Dat moet jonge technologiebedrijven helpen om talent aan te trekken en internationaal concurrerender te worden. De regeling werd vrijdag aangekondigd in een persbericht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), tegelijk met de voorjaarsnota.
Pas belasting betalen bij verkoop
De kern van de nieuwe regeling is dat werknemers die aandelenopties krijgen, pas belasting hoeven te betalen wanneer zij hun aandelen daadwerkelijk verkopen. Tot nu toe moest er belasting worden betaald zodra de aandelen verhandelbaar waren, ook als ze nog niet verkocht waren — een situatie die tot onverwachte belastingdruk kon leiden, zeker bij jonge bedrijven met nog weinig liquide middelen.
De belasting bij verkoop wordt bovendien geheven tegen een lager tarief: 32,1% in plaats van het reguliere toptarief van 49,5% in box 1. Voor werknemers kan dat duizenden euro’s schelen. De regeling is bedoeld voor jonge innovatieve bedrijven, al moeten de precieze voorwaarden — zoals welke bedrijven in aanmerking komen — nog verder worden uitgewerkt.
Positieve ontvangst in techsector
De aankondiging wordt met enthousiasme ontvangen binnen de Nederlandse techsector. Myrthe Hooijman, directeur van Techleap — de start-up-organisatie waar prins Constantijn nauw bij betrokken is — noemt het een ‘significante verbetering’. “Start-ups kunnen moeilijk concurreren op salaris, maar kunnen zo wel werknemers laten meedelen in het succes,” zegt zij. Ook tech-investeerder Eva de Mol spreekt van een ‘mooie opsteker’ voor de concurrentiekracht van Nederlandse bedrijven.
‘Gedurfde stap’ van kabinet
Erik de Heer, fiscalist bij EY en gespecialiseerd in start-ups, noemt het kabinetsbesluit “een gedurfde stap in de goede richting”. Hij wijst erop dat het nu belangrijk wordt om de afbakening scherp te krijgen: “Welke bedrijven vallen er wel of niet onder? Het moet een regeling zijn die enerzijds selectief is, maar anderzijds ook toegankelijk voor innovatieve ondernemers die het écht nodig hebben.”
Volgens het ministerie is het plan mede bedoeld om talent dat zich eerder op de Verenigde Staten richtte, naar Nederland of Europa te halen. De hoop is dat Nederland aantrekkelijker wordt als vestigingsplaats voor internationaal tech-talent en snelgroeiende bedrijven.
Met deze regeling zegt het kabinet in te spelen op de roep om een beter ondernemersklimaat voor start-ups, scale-ups en innovatieve bedrijven — een groep die volgens EZK essentieel is voor toekomstige economische groei.
Nextens Naslag
Met Nextens Naslag ben je altijd op de hoogte van de laatste fiscale ontwikkelingen!
