THEMA

ACCIJNS OP BRANDSTOFFEN EN FIJNSTOFTOESLAG

Per 1 januari 2020 gaan de accijnzen op brandstof omhoog. Automobilisten gaan vijftig cent meer betalen voor een volle tank benzine. De overheid ontvangt meer dan 1 cent extra per liter. Daarnaast stijgen de accijns op Diesel en LPG ook mee. Daarbij geldt in het nieuwe jaar een fijnstoftoeslag op de motorrijtuigenbelasting.

Accijnsverhoging

Een liter Euro95 bezine gaat met meer dan 1 cent (0,0126 euro) per liter omhoog en Diesel meer dan een halve cent (0,00793 euro) per liter. "Het argument voor deze accijnsverhoging is de inflatie - door de overheid vastgesteld op 1,6 procent. Dat de overheid de accijnsverhoging ook nog eens belast met 21 % BTW wordt voor het gemak vergeten. Daardoor wordt uw tankbeurt een halve euro duurder", aldus Paul van Selms.

Fijnstoftoeslag mrb voor dieselauto’s

Voor bepaalde personenauto's en bestelauto’s die op diesel rijden, geldt vanaf 1 januari 2020 een fijnstoftoeslag op de motorrijtuigenbelasting. Met een personenauto of een bestelauto op Diesel die onder de nieuwe regels valt betaalt de eigenaar door de fijnstoftoeslag een extra bedrag aan motorrijtuigenbelasting.

De Belastingdienst bepaalt de fijnstoftoeslag op de motorrijtuigenbelasting moet worden betaald. Hiervoor gaat de Belastingdienst uit van de gegevens, die voor de dieselauto in het kentekenregister van de RDW staan.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post