THEMA

OVERDRACHT FAMILIEBEDRIJF: WAT KOMT ERBIJ KIJKEN?

“De komende jaren is dé tijd om het (familie)bedrijf over te dragen aan kinderen. Op deze manier kunnen zij nog gebruik maken van bepaalde faciliteiten. De bedrijfsopvolgingsregeling zou de komende jaren namelijk geëvalueerd kunnen worden, waarna hij mogelijk niet meer zo interessant is als nu”, vertelt François van der Hoff, fiscalist bij het kennisplatform Bedrijfsopvolging.nl.

Mogelijke versobering bedrijfsopvolgingsregeling

Voormalig staatssecretaris van Financiën Wiebes heeft volgens Van der Hoff in 2014 een ballon opgelaten over een evaluatie en versobering van de bedrijfsopvolgingsregeling. Dit is daarna in de ijskast gegaan. “Ik verwacht daarom dat we zeker nog een paar jaar van de huidige regeling kunnen profiteren. Maar zeker weten doe je het nooit.”

Begin 10 jaar van te voren

Maar hoe maak je optimaal gebruik van de regeling? Welke aspecten komen hierbij kijken? Het belangrijkste volgens Van der Hoff is dat de ouders tijdig het gesprek met het kind of de kinderen opstarten. “Vaak wordt er veel gesproken over de waan van de dag, maar opvolging komt vaak pas aan bod als het echt gaat spelen. Terwijl men idealiter al een jaar of 10 van te voren nadenkt over de overdracht. Dan kan je nog zaken aanpassen in de bedrijfsstructuur bijvoorbeeld.”

Steek de overdracht zakelijk in

De Belastingdienst kijkt bij overdracht van het familiebedrijf aan een kind geïnteresseerd en kritisch over de schouders mee. Tegen welke waarde wordt het bedrijf overgedragen? Tegen welke condities? En als er een achtergestelde lening bij ouders wordt aangegaan, onder welke voorwaarden vindt die dan plaats? De zakelijkheid wordt door de Belastingdienst getoetst.

Herstructureren bij bezit bedrijfspanden

“Het overnemen van een bedrijf, zeker als er ook bedrijfspanden in het bezit zijn, is vrij kostbaar voor de opvolger. Als er op tijd nagedacht wordt over de bedrijfsoverdracht is er de mogelijkheid om de bedrijfsstructuur zo financieel en fiscaal voordelig mogelijk in te richten.”

“In het geval van een bedrijfspand is het bijvoorbeeld mogelijk voor ouders om deze (tijdelijk) aan te houden voor extra verhuurinkomsten, nadat de werk-bv is overgedragen. Dan moet er gekeken worden in welke structuur het pand geplaatst is. Zit het in de holding van de ouders? Of moet het in een tussenholding worden gezet?”

Schenken of lenen?

“Het is tevens belangrijk om te kijken naar de financiële situatie van de ouders. Zitten zij er privé warmpjes bij en hoeven zij niet al het geld uit de onderneming te halen? Dan zou men voor een schenkvariant kunnen gaan en de aandelen schenken aan de kinderen. De schenkvrijstelling is dusdanig ruim, dat er pas boven een waarde van een miljoen euro over 17 procent van de waarde belasting hoeft te worden betaald.”

“Maar als de ouders nog geld uit de vennootschap moeten halen, dan kan het ook een mogelijkheid zijn om dividenden uit te keren aan de aandeelhouders, voordat de overdracht in gang wordt zet. Je maakt op deze manier ook de waarde van de bv wat lager, waardoor het voor de opvolger makkelijker te financieren is.”

“Het kan ook zo zijn dat er extern een lening aangegaan moet worden, omdat ouders bijvoorbeeld meerdere kinderen hebben, waarvan de anderen geen opvolger zijn. Dan kunnen de aandelen wel geschonken worden, maar is er niets meer over voor de andere kinderen. Zij zullen daar een stokje voor willen steken. In zo’n geval moet er dus geld komen uit het bedrijf door de verkoop, zodat de andere kinderen ook kunnen erven.”

Softe kant van de overdracht

“Hier raak je ook gelijk de emotionele kant van de overdracht van het familiebedrijf”, vervolgt Van der Hoff. “Het is namelijk niet puur zakelijk. Het kan zo zijn dat de ouders graag willen dat het bedrijf binnen de familie blijft, maar dat de zoon of dochter zijn eigen weg wil gaan. Het kan ook zo zijn dat het kind niet capabel genoeg is om het bedrijf te leiden. Er zijn diverse leertrajecten, maar de kwaliteiten moeten wel aanwezig zijn. Emotionele banden maken hierin soms ook wel eens blind. Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook het geval zijn: dat de ouders helemaal geen vertrouwen hebben in het kind en op zoek gaan naar een andere opvolger, zoals aangetrouwde familie of iemand binnen het bedrijf.”

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post