THEMA

BEZOEKERS MUSEUM BETALEN 21% BTW OVER GICLEE

Wanneer een museumwinkel aan een bezoeker een giclee of ‘canvas’ van een schilderij levert dat op dat moment in het museum wordt tentoongesteld, dan geldt 21 procent btw. De levering hangt namelijk niet nauw samen met het verlenen van toegang tot het museum, waarvoor een btw-tarief van 9 procent geldt. Dat meldt de Belastingdienst.

Nauwe samenhang met museum

Als de museumwinkel alleen toegankelijk is voor betalende bezoekers, dan kan de levering van goederen uit de museumwinkel ook onder het lage tarief vallen. De levering moet daarvoor wel nauw samenhangen met het verlenen van toegang tot het museum.

Replica valt niet onder laag tarief

Voorbeelden van goederen waarvoor het lage tarief geldt zijn foto’s, fotokopieën en ansichtkaarten van kunstwerken uit het museum. De levering van een replica, zoals een zeefdruk, is geen prestatie die nauw samenhangt met het verlenen van toegang tot het museum. Giclees zijn hoogwaardige reproducties van kunstwerken en te vergelijken met zeefdrukken. Voor de levering van giclees is dus het tarief van 21 procent van toepassing, aldus de Belastingdienst.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post