THEMA

MONGOOLSE FISCUS VOERT BTW-LOTERIJ IN TEGEN BELASTINGONTDUIKING

Sinds de Mongoolse fiscus in 2016 loten uitdeelt als consumenten btw betalen, zijn de inkomsten van de regering sterk gestegen. Op bonnetjes in winkels wordt een streepjescode geprint als de btw van 10 procent wordt gerekend en daardoor staan veel bewoners erop deze te betalen. Door de streepjescode te scannen met een app, maakt de deelnemer kans op de jackpot. Dat meldt FD op basis van berichtgeving van Bloomberg.

Btw-loterij groot succes

Ieder bonnetje met btw geeft de ontvanger een kans op een bedrag tussen 50.000 tugrik (17 euro) en de prijzen kunnen oplopen tot duizenden euro’s. In 2017 won een vrouw 500 miljoen tugrik, wat 500 keer het gemiddelde maandelijkse inkomen per huishouden is. Mongolië betaalde vorig jaar ruim 5 miljard tugrik (1,7 miljoen euro) prijzengeld aan 119.254 inwoners. Daartegenover staat dat de btw-inkomsten met ruim 30 procent stegen.

Schaduweconomie

Mongolië kampt al langer met een grote schaduweconomie. Veel verkopers geven niet al hun omzet door aan de Belastingdienst. In het land zijn bijvoorbeeld diverse markten waar allemaal artikelen worden verkocht, van dierenhuiden tot blenders, zonder dat dit aangegeven wordt. Volgens het IMF besloeg de schaduweconomie in 2015 circa 15,9 procent van het bruto binnenlands product.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post