THEMA

ACCOUNTANCY EN ADVOCATUUR PAS LATER LAST VAN CORONACRISIS

De coronacrisis maakt een einde aan een reeks van lucratieve jaren aan de Zuidas. Advocaten en zakelijke dienstverleners als accountants genieten dit jaar nog een lichte omzetstijging maar in 2021 komt er toch een kleine krimp. Deze trendbreuk blijkt uit een analyse van ABN Amro. Het ziet er niet bepaald rooskleurig uit voor de zakelijke dienstverlening volgens de economen van de bank. Hoewel er wel flinke verschillen zijn per branche.

Andere kenmerken

Consultants hebben bijvoorbeeld nu al te maken met minder vraag maar zullen naar verwachting komend jaar weer herstellen. De publicatie komt juist om een moment dat voor het eerst signalen doorkwamen dat ook de advocaten en accountants last hebben van de crisis. Een aantal Angelsaksische kantoren besloot voor arbeidstijdverkorting te gaan bijvoorbeeld, schrijft het FD.

De ontslagen die in andere landen vallen binnen de sector lijken echter niet in Nederland aan de orde. Aan de basis van de voorspellingen van de bank liggen data uit het verleden samen met eigen inschattingen van algemene economische ontwikkelingen. De pandemie heeft natuurlijk hele andere kenmerken waardoor effecten van de financiële crisis niet zijn over te nemen in de nieuwe voorspellingen.

Verschillen per sector

De verschillende corona-steunmaatregelen spelen een grote rol. 'De impact van deze acute crisis verschilt heel sterk per sector en we zien pas later dit jaar een tweede ronde effecten op de hele economie', stelt sectoreconoom Ingrid Laane van ABN Amro. Het moet nog blijken hoe het derde steunpakket zal uitpakken.

Gemiddeld genomen gaat de advocatuur niet slecht maar er vinden ook een hoop veranderingen plaats. Arbeidsrecht en faillissementsrecht kantoren doen het erg goed tijdens de crisis. Daarentegen ligt de fusie- en overnamepraktijk vrijwel stil. ABN stelt dan ook dat de kleine gespecialiseerde kantoren het vooral moeilijk hebben op het moment.

Faillissementen & reorganisaties

De eerste maanden van de crisis waren gemiddeld genomen ook erg goed voor de accountancy. Vooral vanwege de extra vraag naar diensten rondom de steunregelingen van de overheid. Dankzij die regelingen bleef de piek in faillissementen uit. Wanneer die piek alsnog komt zijn er minder jaarrekeningen om op te stellen of te controleren. De laatste twee jaar zag de accountancy meer dan 5% groei.

De consultancy volgt veel meer de algemene economische ontwikkeling. Organisatieadviesbureaus zullen naar verwachting ook profiteren van de reorganisaties die bedrijven gedwongen door de crisis zullen moeten doorgaan. De bank voorspelt voor 2021 een groei van 2,4 voor de Nederlandse economie. In de voorspellingen gaat de ABN Amro ook uit van een aanhoudende overheidssteun en geen nieuwe landelijke lockdown. De economen gaan ook mee met de WHO dat er halverwege 2021 een vaccin zal zijn, aldus het FD.

Share this post
  • Vond u dit bericht waardevol?