THEMA

BIJ NIEUWE STEUNMAATREGELEN REKENEN OP STRENGERE VOORWAARDEN

Zijn strengere voorwaarden aan nieuwe steunmaatregelen onontkoombaar? GroenLinks en PvdA willen bedrijven die in belastingparadijzen zijn gevestigd uitsluiten. D66-fractievoorzitter Rob Jetten geeft ook aan dat hij meer voorwaarden wil stellen aan steun. De partijen vinden dat bedrijven die overeind gehouden worden geen bonussen of dividend uit mogen keren. GroenLinks en PvdA willen daarnaast met verlenging van de steunmaatregelen milieuambities afdwingen bij het bedrijfsleven.

Niet veel voorwaarden

Het kabinet heeft tot nu toe niet veel voorwaarden willen stellen aan het grootste vangnet; de NOW regeling. Daarmee moest vertraging en onbedoelde benadeling van bedrijven worden voorkomen. Naarmate de crisis langer duurt kan de politiek zich echter niet blijven verschuilen achter de noodzaak van snelheid en moeten zij een beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven.

Kritiek grote bedrijven

De kritiek is gericht op bedrijven als Booking.com. Bedrijven die veel winst maken en toch in aanmerking komen voor steun. Er is ook ophef over de voorgenomen verhoging van de bonus voor KLM-topman Pieter Elbers.

Verlening noodpakket

Bedrijven kunnen voorlopig tot 1 juni rekenen op steunmaatregelen. Maar uitzicht op het weer op gang komen van de economie is er nog niet. Daarom denkt het kabinet al na over verlenging van het noodpakket.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post