THEMA

GARANTIEREGELING BEDRIJFSKREDIETEN WORDT VERLENGD

De verkoop staat stil. De schappen van kleine ondernemers blijven de komende tijd dus gevuld. Daarom zal de steunregeling waarmee bedrijven bij leveranciers op krediet kunnen bestellen worden verlengd. Het gaat om een bedrag van €12 miljard. Dit bedrag komt niet direct bij de ondernemers maar werkt als een ondersteuning van kredietverzekeraars.

Borgstelling

De Tweede Kamer besloot afgelopen maandag de borgstellingsregeling met nog zes maanden te verlengen. Er zijn drie grote kredietverzekeraars op de Nederlandse markt: Corface, Atradius en Euler Hermes. Die samen voor zo'n €200 miljard aan handel mogelijk maken. De sector werkt als een soort smeerolie. Veel leveranciers willen niet leveren zonder de betalingsgarantie van een kredietverzekeraar, schrijft het FD.

De borgstellingsregeling die in april werd opgetuigd is nog altijd hard nodig. Zeker door de tweede lockdown. Er zijn opvallend weinig faillissementen maar risico's op markt zijn er wel degelijk volgens Coface-topman Edwin Busio. 'De regeling heeft heel goed gewerkt voor het dempen van de recessie. Zonder zou het aantal faillissementen twee tot vier keer zo hoog zijn geweest.'

Sigaar uit eigen doos

De garantiestelling van de overheid is als het ware een sigaar uit eigen doos. Toen de overeenkomst werd gesloten bepaalde Brussel dat de eerste €100 miljoen aan schades voor rekening van de kredietverzekeraars zou zijn. Ook mogen ze dit jaar niets verdienen. Alle premie-inkomsten gaan naar de staat.

Omdat er vrijwel geen bedrijven failliet gaan levert de regeling Corface niets op. 'We hebben praktisch niets getrokken uit het steunpakket', vertelt Busio. 'Als je het puur economisch bekijkt is het een slechte rekensom.' Toch is hij positief. 'Er is bereikt dat er rust in de markt is gekomen.' Over zes maanden moet de economie voldoende hersteld zijn om op eigen benen te staan.

Economisch herstel

Volgens Busio zijn de andere garantieregelingen zoals de NOW bij sommige bedrijven te ruimhartig. Of kredietpauzes en belastinguitstel verstandig zijn vraagt de topman zich ook af. 'Dat zal allemaal terugbetaald moeten worden. Het gaat ten koste van investeringen, en daarmee ook van verder economisch herstel.'

Het Verbond van Verzekeraars laat in een reactie weten blij te zijn met de verlenging. Al voor de nieuwe lockdown bestond de wens voor verlenging. De noodzaak is alleen maar duidelijker geworden. Ook MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij met de verlenging. Kredietverzekeringen zorgen voor vertrouwen in de economie, schrijft FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post