THEMA

KLACHTEN OVER HOGE ACCOUNTANTSKOSTEN VANWEGE CORONA

Ondernemers zijn niet blij met de hoge kosten van een accountantsverklaring of derdenverklaring. Die verklaring is nodig op de NOW-steun te verantwoorden. Ook MKB-Nederland krijgt signalen van ondernemers over de dure controle voor de NOW-steun. Maar hoeveel mag zo'n derdenverklaring kosten?

Klachten over hoge kosten

Het FD citeert twee ondernemers waarvan een zo'n € 28.000 aan loonsubsidie heeft ontvangen en hiervoor een offerte voor €2750 tot €3750 van zijn accountant kreeg. Maximaal 13% van het ontvangen bedrag dus. De andere ondernemer met zes BV's kreeg een kostenraming van €60.000. Deze raming werd uiteindelijk na een gesprek met de accountant van BDO verlaagd naar €10.000.

MKB-Nederland is naar aanleiding van de signalen in gesprek met het ministerie. Bij de Kamer van Koophandel komen ook klachten over hoge accountantskosten. Een woordvoerder zegt dat de klachten soms ook ehet gevolg zijn van onwetendheid aan de kant van de ondernemers. ‘Veel ondernemers kloppen aan bij het verkeerde loket. Zij denken een dure accountant nodig te hebben, terwijl eigenlijk een belastingadviseur volstaat.’

Gevolgen en oorzaken

Dat laatste klopt. Maar toch kloppen veel ondernemers als eerste aan bij hun eigen accountant. Dat is ook vanzelfsprekend wanneer er al een jarenlange relatie bestaat en de accountant het bedrijf goed kent. Het vinden van een goedkopere optie kan soms gevolgen hebben. Zo stelde een accountant die de controle voor helft wilde doen, de voorwaarde dan wel huisaccountant van de ondernemer te worden, schrijft het FD.

Volgens Hans Bieshevel van ONL kost het werk een accountant soms gewoon een vele uren. Bijvoorbeeld wanneer de administratie een puinhoop is. Vanwege de kritiek op de beroepsgroep kan het ook zijn dat sommige accountants alles meerdere keren controleren voordat ze groen licht geven. ‘En dan zijn er ook nog accountants die de rekening onnodig opvoeren.’, aldus Biesheuvel in het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post