THEMA

KLEINER STEUNPAKKET TOT IN ZOMER 2021

Het nieuwe steunpakket waar het kabinet aan werkt moet tot ver in 2021 doordraaien. Dat hebben anonieme bronnen bevestigd tegenover het AD en de Telegraaf. Het derde pakket zal fors kleiner zijn dan zijn voorgangers. De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) lijkt vooral aan de kant te worden geschoven.

Versobering

Volgens de bronnen start het nieuwe pakket per 1 oktober en loopt het door tot in de zomer van 2021. De regels voor het verkrijgen worden strenger en de vergoedingen lager. Maar het staat nog niet in steen geschreven, het kabinet spreekt vandaag nog met vakbonden en werkgevers.

De versobering komt overigens niet als een verrassing. Het Centraal Planbureau kwam al eerder met het advies de loonbetaling te minderen omdat dit bedrijven zou verhinderen te reorganiseren, schrijft het FD.

Minder vergoeding, versoepeling ontslag

Bedrijven moesten eerst minimaal 20% omzetverlies kunnen aantonen om aanspraak te maken op regeling. Deze grens zal worden verhoogt naar minimaal 30%. In de huidige regeling kunnen bedrijven een maximale vergoeding van 90% krijgen. Deze zal ook worden afgebouwd via 80% naar 60%. Daar tegenover staat dat bedrijven straks gemakkelijker banen mogen schrappen.

Dit wilde het kabinet tot nu toe juist voorkomen. Volgens de bronnen van de Telegraaf zou de regeling alleen gelden voor de zwaarst getroffen sectoren zoals horeca en de evenementenbranche. De twee andere regelingen, Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) gaan naar alle waarschijnlijkheid in min of meer dezelfde vorm verder, aldus het FD.

Share this post
  • Vond u dit bericht waardevol?