THEMA

MAATWERK LOONSTEUN NIET UITVOERBAAR

Bij het verlenen van de coronasteun in de vorm van de NOW-regeling zijn fouten gemaakt. Dat kon haast niet anders met de simpel en zo snel opgezette regeling. Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees kan deze fouten maar gedeeltelijk herstellen. Hij laat in een brief aan de Kamer weten ondanks de gemaakte fouten de subsidieregeling niet fijnmaziger te willen maken.

Referentiemaand

'Specifieke aanpassing van de generieke NOW-regeling zorgt voor extra complexiteit en daardoor grotere risico’s in de uitvoering, die in dit geval helaas daadwerkelijk tot fouten in het proces heeft geleid', schrijft de minister. Sommige ondernemers balen van het feit dat de referentiemaand voor het aanvragen van de steun hetzelfde blijft.

Alle loonsteun vanaf medio 2020 wordt berekend op basis van de maand juni van 2020. Er wordt daarbij gekeken naar de omzet en loonsom. Vanzelfsprekend is dat niet voor ieder bedrijf even gunstig. Na de zogenaamde 'intelligente' lockdown kwamen sommige delen van de economie weer op gang maar andere delen niet, schrijft het FD.

Overbelast

Het ministerie stelt dat het gebruik van een andere maand niet uitvoerbaar is. Het UWV is al overbelast op het moment. Behalve het toekennen van voorschotten voor dit kwartaal worden ook de definitieve subsidies voor de NOW1 afgerekend.

'Door al deze tijdvakken wordt het steeds lastiger om de regeling aan te passen ten behoeve van een bepaalde groep, en tegelijkertijd de regeling als geheel voor UWV uitvoerbaar te houden.' Wat het nog lastiger maakt is dat een andere referentiemaand weer ongunstig uit zal pakken voor een andere groep.

Fouten

Uit de brief van de minister blijkt dat 21 werkgevers vanwege een administratiefout vorig jaar onterecht een voorschot hebben ontvangen. Ze mogen dat geld toch houden. Het bedrag is immers formeel toegekend en waarschijnlijk hebben de bedrijven op die basis de zaak gerund. Daarnaast heeft het systeem zich verslikt bij een kleine drieduizend bedrijven. Die fout helemaal herstellen en uit het systeem halen is niet te doen.

Daarvoor zou alles twee maanden plat moeten. Koolmees laat de fout daarom handmatig corrigeren bij 145 werkgevers met een voordeel van meer dan 5% of €5000. De rest laat de minister gaan. Of het nu voordelig of nadelig heeft uitgepakt voor de bedrijven. Onder de NOW1 ontvingen bijna 140.000 werkgevers voor ruim 2,6 miljoen werknemers loonsteun. Alles bij elkaar bijna €8 miljard, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post