THEMA

MOGELIJKHEID VOOR LENINGEN AAN KLEINE ONDERNEMERS VERRUIMD

De mogelijkheden voor leningen aan kleine ondernemers worden verruimd. Het gaat om relatief kleine overbruggingskredieten voor bedrijven die voor de coronacrisis winstgevend waren en een jaaromzet hebben vanaf 50.000 euro. Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat hebben dit donderdagavond bekend gemaakt.

Kleine Krediet Corona garantieregeling

De nieuwe Kleine Krediet Corona garantieregeling (KKC) is bedoeld voor ondernemers die een kleine lening van 10.000 tot 50.000 euro nodig hebben. Zij konden geen gebruik maken van bestaande regelingen, zoals het Programma Corona-Overbruggingskrediet (COL) dat bedoeld is voor leningen vanaf 50.000 euro aan bijvoorbeeld start- en scale-ups.

Volgens Wiebes en Keijzer zijn er enkele tienduizenden kleine bedrijven met een kleinere financieringsbehoefte. “Er bestaat een grote kans dat dit type bedrijven als gevolg van de coronacrisis juist extra liquiditeit nodig heeft, maar hiervoor dus niet bij een financier terecht kon. Deze kleine ondernemingen waren daarmee extra kwetsbaar,” aldus de twee bewindslieden in een brief aan de Tweede Kamer.

Overheid garant voor 95 procent

De leningen worden verstrekt door banken of andere financiers die geaccrediteerd zijn voor de borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB). De overheid staat garant voor 95 procent van de leningen. Het beperkte risico voor kredietverstrekkers werkt als financiële prikkel voor een goede risicobeoordeling. Kredieten worden alleen verstrekt aan bedrijven met terugbetalingscapaciteit.

Om de regeling aantrekkelijk te maken voor zoveel mogelijk ondernemers is er een maximum vastgesteld voor bijkomende kosten. Financiers mogen jaarlijks maximaal 4 procent van het bedrag in rekening brengen voor het gebruik van de regeling. Ondernemers betalen daarnaast aan de staat een eenmalige premie van 2 procent. De regering verwacht dat er met deze regeling zo'n 750 euro aan krediet kan worden verstrekt.

Inwerkingtreding mogelijk half mei

De regeling moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie als maatregel binnen het Tijdelijke Europese steunkader COVID-19. Het moment van goedkeuring bepaalt het moment waarop de regeling in werking treedt. Volgens het Financieel Dagblad hoopt staatssecretaris Keijzer dat de regeling half mei beschikbaar is.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post