THEMA

NOW-STEUN KLEINE BV IN DE KNEL MET VERPLICHTE ACCOUNTANTSCONTROLE

Om recht te hebben op NOW-steun is een controle door een accountant verplicht. Dat blijkt voor kleine bv’s en holdings duur, soms zelfs duurder dan de ontvangen steun.

Holdings

Ondernemers met een holding waar meerdere kleine werkmaatschappijen onder vallen lopen tegen hoge kosten aan voor de verplichte accountantscontrole. Er is wel een regeling voor bedrijven die geen onderdeel zijn van een holding en die meer dan 20% omzet verliezen en minder dan € 100.000 aan NOW-regeling ontvangen. Die hebben genoeg aan een derdenverklaring van een administratiekantoor of brancheorganisatie. De knel ontstaat bij kleinere holdings die minder dan 20% omzet verliezen, maar waarvan er wel een werkmaatschappij meer dan 20% omzet verliest. Omdat de holding geen recht heeft op NOW, maar de werkmaatschappij wel, is er een accountantsverklaring nodig volgens de ‘concernregeling’, zo schrijft het FD.

Concernregeling

De concernregeling is ingevoerd vanwege de angst in de Tweede Kamer dat holdings met de kosten schuiven tussen bedrijven om aanspraak op steunregelingen te kunnen maken. Als één van de bedrijven dan steun aanvraagt, moet de hele holding gecontroleerd worden. Ook als er minder dan € 100.000 euro ontvangen is. Een redelijk dure rekening. Afhankelijk van de ontvangen steun en de offerte van de accountant, kunnen de accountantskosten tussen de 10% tot meer dan 100% van de ontvangen steun bedragen. Sommige ondernemers kiezen er, geconfronteerd met een accountantsrekening hoger dan de steun, dan ook voor om de steun gewoon weer terug te storten.

Derdenverklaring

Het ministerie van SZW zegt dat er 550 aanvragers zijn waar de concernregeling van toepassing is. De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) vindt dat dezelfde regels moeten gelden als voor andere bedrijven. Onder € 100.000 een derdenverklaring, daarboven een accountantsverklaring.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post