THEMA

NVB PLEIT VOOR DOORLOOP STEUNPAKKETTEN

De ondersteuning van noodlijdende bedrijven kost nog altijd handen vol geld. Ook de banken zijn veel geld kwijt aan de steun en het gaat nog wel even duren. Getroffen ondernemers hebben niet zomaar weer hun omzet terug op het oude niveau. Benadrukt ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Krediet in maart

Volgens Chris Buijink, voorzitter van de NVB is dan dan ook essentieel dat het steunpakket van de overheid voorlopig doorloopt. Sinds de start van de coronapandemie zijn ongeveer 52.000 bedrijfsleningen verstrekt. Goed voor 44,3 miljard euro.

Vooral in maart zijn veel leningen verstrekt. Bij de vorige peiling stond de teller nog op 39.9 miljard euro. In maart hebben ongeveer 3000 bedrijven een lening gekregen in verband met de crisis.

Investeren

Maar er werden ook betaalpauzes ingelast. Tot nu toe voor 129.000 bedrijven met een totale waarden 3,1 miljard euro. Dat komt alles bij elkaar neer op 47,4 miljard euro voor 181.000 ondernemers sinds vorig jaar maart. En toch zijn niet alle bedrijven geholpen.

De banken kunnen enkel gezonde bedrijven steunen waarvan de verwachting is dat de gekregen steun terug betaald kan worden na de crisis. ‘Daarnaast zou het financieren van niet-levensvatbare bedrijven ten koste gaan van de mogelijkheden van banken om gezondere ondernemingen te helpen zich de crisis uit te investeren.’, aldus Buijink.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post