THEMA

ONDERNEMERS DE DUPE VAN GEMEENTEN DIE WORSTELEN MET CORONASTEUN

Coronasteunregelingen zoals de Tozo die door de gemeenten geregeld worden zorgen voor grote verschillen. Gemeenten gaan anders om met voorwaarden, terugvordering en het uitschrijven van boetes.

Problemen

Waar sommige gemeentes ruim omgaan met coronasteun, zijn anderen erg streng. De verschillen zorgen in sommige gemeenten voor grote problemen en boetes voor de ondernemers. Vooral de regeling voor zelfstandige ondernemers die hun inkomen kwijt zijn, de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), leidt in sommige gemeenten tot problemen. Ook de onduidelijkheid in de eerste maanden van de regeling helpen niet.

Studenten

Het was bijvoorbeeld niet gelijk duidelijk dat studerende ondernemers die aanspraak konden maken op studiefinanciering geen Tozo ontvangen. De gemeenten, vaak onbewust of niet goed geïnformeerd in de hectiek van de eerste regelingen en pandemie, keerden in die gevallen gewoon de Tozo uit. Het kwam ook niet terug in de handleiding voor het aanvragen van de Tozo. Nu komen sommige gemeenten daarop terug en vorderen het volledige bedrag terug, samen met een dikke boete, zo schrijft RTL Nieuws.

Ruimhartig

Minister Koolmees zelf roept gemeenten op ruimhartig om te gaan met terugvorderingen. De gemeenten mogen zelf beslissen, en zijn van het ministerie niet verplicht Tozo terug te vorderen. Als resultaat krijgen ondernemers in sommige gemeenten nu boetes en terugvorderingen tot in de tientallen-duizenden euro’s, terwijl anderen begrip krijgen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post