THEMA

ONL TEGEN EXTRA BELASTING OP CORONAWINSTEN

Belangenorganisatie Ondernemend Nederland (ONL) is tegen een extra belastingheffing voor bedrijven die juist heel goed draaien tijdens de coronacrisis. ONL-voorzitter Hans Biesheuvel zei dat woensdag radioprogramma Dit is de Dag op NPO 1. Het voorstel werd gedaan door Volkskrant-journalist Peter de Waard, die zijn idee verdedigde.

Bedrijven maken extra kosten

Biesheuvel zei dat het Nederlandse belastingstelsel al is ingericht op de meeste belasting door de grootste verdieners. “Hoe meer winst je maakt, hoe meer belasting je betaalt,” zei hij. Maar bovendien maken veel bedrijven door de crisis extra kosten, bijvoorbeeld om locaties veilig te houden voor personeel en klanten. Een hogere omzet betekent dus niet automatisch een hogere winst, zei hij.

Het is volgens Biesheuvel beter om goedlopende bedrijven aan te moedigen om werkgelegenheid te behouden en te blijven investeren. Op die manier kan een hele keten daarvan profiteren. “In de kredietcrisis zagen we dat ook. Waar de keten heel zwak werd, was het lastiger om eruit te komen en duurde de recessie langer. Waar de keten sterk bleef, kwam men er beter uit,” zei de ONL-voorzitter. Veel bedrijven zijn al solidair met elkaar, zei hij.

Winstbelasting na de oorlog

De Waard vindt dat bedrijven die nu veel winst maken, meer belasting kunnen betalen. Hij noemde onder andere bouwmarkten, webshops en hengelsportwinkels. De journalist verwees naar de situatie na de Tweede Wereldoorlog, toen een aantal bedrijven een winstbelasting van 95 procent betaalde. “Dat waren juist de bedrijven die door de schaarste in de oorlog extra winst maakten. Dat zouden we nu weer kunnen doen,” aldus de Volkskrant-journalist.

Succesvolle bedrijven hebben bovendien maar beperkte invloed op de hele keten, zegt hij. Veel bedrijven kopen hun halffabricaten en grondstoffen uit het buitenland. Volgens De Waard profiteren vooral aandeelhouders van de goede resultaten. “De belastingbetalers in Nederland, die nu opdraaien voor de verliezen, hebben daar heel weinig aan,” aldus De Waard.

Extra vennootschapsbelasting

De Waard is niet de enige voorstander van een extra belasting. In NRC Handelsblad deed directeur Gerrit Spijksma vervoerder Qbuzz een beroep op goed draaiende bedrijven om geen misbruik te maken van de situatie. Desnoods zou er een extra vennootschapsbelasting kunnen komen voor alle bedrijven die in 2020 meer winst maken dan in 2019, schreef hij.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post