THEMA

ONTSNAPPEN AAN FAILLISSEMENT DANKZIJ NIEUWE WET

Een kleine stip aan de horizon voor bedrijven met betalingsproblemen die niet kunnen onderhandelen met schuldeisers. Een ondernemer in de evenementensector heeft met succes een beroep kunnen doen op een wijziging van de faillissementswet. Door die wijziging moeten de schuldeisers akkoord gaan met een forse korting op uitstaande vorderingen.

Nuttig in tijden van corona

Daar heeft de rechtbank in Haarlem zich over uitgesproken. Behalve dat dit goed nieuws is voor het lichtinstallatie- en ontwerpbureau uit Haarlem, is het ook de eerste keer dat een rechter goedkeuring geeft voor een gehele deal onder de nieuwe wet. Eerder werden pauzes en betaalschorsing als middelen ingezet om de ondernemers de kans te geven een deal te sluiten.

MKB-Nederland is blij met de uitspraak en noemt het voordelig voor beide kanten. De nieuwe wet is duidelijk nuttig in tijden van corona voor een ondernemer die buiten zijn schuld in de problemen is geraakt.

Failliet

De uitspraak komt dat ook op een moment dat duizenden ondernemers vanwege de pandemie met schulden zitten. Advocaat Christiaan Mensink die het bedrijf uit Haarlem bijstond spreekt van een 'baanbrekende uitspraak'. Volgens de advocaat was het bedrijf zonder de wetswijziging zeker failliet gegaan.

'Een rechter kan schuldeisers nu dwingen om met een regeling akkoord te gaan', aldus Mensink. Wel gelden een aantal voorwaarden. Een debiteur moet bijvoorbeeld voor goedkeuring minstens twee derde van de schuldeisers meekrijgen.

Een deal

Dat was bij het lichtinstallatie- en ontwerpbureau Jurlights het geval. De oprichter was vorig jaar al begonnen met de onderhandeling over zijn bedrijfsschuld van ruim €1,5 miljoen. Voor de schuldeisers was het dan ook duidelijk dat het geen zin had om hun poot stijf te houden. Omdat toch een kleine minderheid niet bereid was om tot een deal te kopen stapte het bedrijf naar de rechter.

Daar kreeg de ondernemer vrijdag te horen dat hij voor €1,1 miljoen aan kredieten en leaseovereenkomsten alsnog mag afschrijven. Zo'n honderdtwintig crediteuren neemt genoegen met een vergoeding van 16% op hun uitstaande vorderingen. Ook de fiscus krijgt nog maar een vijfde van het uitstaande bedrag van ongeveer €0,5 miljoen.

Onder de aandacht

Dat is natuurlijk beter dan niets benadrukt de advocaat het van het bedrijf. Het bedrijf gaat nu in een veel slankere vorm verder. Dit alles was uiteindelijk mogelijk dankzij de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (Whoa). Dat is weer een wijziging van de faillissementswet. Toch wordt er opvallend genoeg bijna geen gebruik gemaakt van gemaakt.

'Zover ik weet, lopen er op dit moment geen andere verzoeken bij de rechter', zegt advocaat Mensink. De ondernemer uit Haarlem was zich in eerste instantie ook helemaal niet bewust van de mogelijkheid. Verschillende faillissementsrechtsadvocaten riepen de overheid dan ook al op om de Whoa actief bij ondernemers onder de aandacht te brengen.

De wet is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Na een voortraject van acht jaar politiek touwtrekken bleek de Whoa vorig jaar gemakkelijk door de Tweede Kamer-stemming te komen, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post